Un studiu realizat de Eurostat în țările Uniunii Europene scoate în evidență rata extrem de mare a riscului de sărăcie pentru românii cu vârste cuprinse între 25 și 59 de ani care au avut o situație financiară dificilă în familie. Aproape jumătate dintre cetățenii români care au crescut în familii defavorizate sau cu studii scăzute au șanse foarte mari de a rămâne în risc de sărăcie pentru tot restul vieții. În schimb, tinerii români care au avut părinți cu studii superioare au cel mai mic risc de sărăcie din toată Uniunea Europeană.
Vremea va fi mai caldă decât normalul perioadei în această săptămână, apoi temperaturile vor scădea brusc și va fi mai rece decât ar trebui, se arată în prognoza meteo pe patru săptămâni, emisă, marți, de ANM. În ce privește ploile, acestea vor lipsi în următoarele două săptămâni, apoi cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, mai prognozează Administrația Națională de Meteorologie.
Un casier câștigă lunar în medie 2.500 de lei net, un croitor încasează 2.800 de lei, în vreme ce un operator de call-center primește în același interval 2.900 de lei, iar un operator care introduce date pleacă lunar cu 3.000 de lei, arată datele Salario, comparatorul de salarii dezvoltat de eJobs. Fluctuația de personal apare după ce oamenii pleacă în străinătate sau la salarii mai mari, explică Raluca Dumitra, șefa de marketing a eJobs, cea mai mare platformă de recrutare de forță de muncă din România.
În schimbul promisiunii plății a 360 de rate care vin o dată pe lună, lumea primește un plan și un zâmbet. De la arhitect, până la dezvoltator, nimeni nu prea îți zice cu ce se mănâncă, de fapt, ce îți vinde. Odată ce ai pus bila pixului unde scrie „Cumpărător”, ești bun de plată. Capcanele imobiliare sunt aceleași, în mare și sunt la fel de ușor de detectat de un arhitect. Principala se leagă de percepția cumpărătorului: dacă el crede prea mult în competența sa proprie și a grupului său de apropiați pot apărea probleme. Când mama, tata și prietenii zic că arată bine ceea ce le arăți tu, înseamnă doar că cine prezintă marfa a făcut o treabă bună, nu neapărat și că merită cumpărat apartamentul/casa, explică arhitectul Radu Negoiță pentru Libertatea.
Viața în La Rinconada, orașul din Peru aflat la o altitudine de 5100 de metri, trece diferit. Aflată în inima Anzilor peruvieni, așezarea este recunoscută atât pentru că este mai aproape de cer decât de nivelul mării, dar și pentru condițiile precare în care trăiesc oamenii. În ciuda vieții vitrege care caracterizează localitatea, în ultimii ani, populația a crescut cu 250%. Vegetația lipsește pe deplin, iar lipsa de oxigen ar da bătăi de cap oricărui om. Pentru a reflecta cât mai bine realitatea din oraș, trebuie menționat că pe strada principală, mercurul, cianura și deșeurile curg în șanțurile formate pe mijlocul drumului.