Primarul general al municipiului București, Nicușor Dan, a anunțat marți că referendumul local va fi organizat în aceleași secții de vot cu alegerile prezidențiale. Primarul Bucureștiului a precizat, de asemenea, că în acest fel costurile pentru organizarea referendumului „vor fi reduse considerabil”. Nicușor Dan a estimat costurile acestui referendum la 7 milioane de lei. „Referendumul local din 24 Noiembrie va fi organizat în aceleași secții de vot cu alegerile prezidențiale. Deputații au votat astăzi în plen proiectul de lege care permite folosirea infrastructurii scrutinului național și pentru consultarea publică din București, urmând ca legea să meargă la promulgare la Președintele României”, se arată în postarea făcută de Nicușor Dan.

Europa Centrală și de Est nu sunt la fel de bine pregătite pentru o viitoare pandemie precum Europa de Vest, arată cel mai nou raport GLOBSEC. „Pandemia COVID-19 a demonstrat, de asemenea, că zicala „un lanț este la fel de puternic ca veriga sa cea mai slabă” este valabilă și în sectorul sănătății. Din păcate, „forța lanțului” s-a dovedit a fi foarte diferită între țările UE”, susțin cercetătorii. Aceștia au analizat 36 de parametri, printre care forța de muncă din domeniul sănătății, disponibilitatea tehnologiei medicale și a medicamentelor, decesele excesive și povara bolilor, precum și planificarea strategică pentru sectorul sănătății, pentru a vedea care sunt țările cel mai bine și cel mai prost pregătite pentru o viitoare pandemie. Dacă țări precum Norvegia, Țările de Jos, Suedia, Germania și Danemarca se numără printre cel mai bine pregătite state pentru o astfel de amenințare, România, alături de Bulgaria, Polonia, Letonia și Slovacia se numără printre statele aflate la coada listei.

Producția de lână din România oscilează între 20.000 și 30.000 de tone anual, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Guvernul a subvenționat această producție, sub diferite forme, dar cu rezultate incerte. În ultimii șase ani, de la bugetul de stat s-au cheltuit în jur de 37 de milioane de euro ca ajutoare pentru colectarea lânii, înființarea de stații de colectare și spălare a lânii și chiar a unei fabrici care ar trebui să proceseze, anual, nu mai puțin de 25.000 de tone de lână. Traseele acestor bani sunt însă extrem de încâlcite și, trăgând linie, de pe urma acestor investiții nu se vede, deocamdată, nimic.

Compania aeriană Wizz Air a anunțat că introduce 44 de rute noi pentru sărbătorile de iarnă. Din acestea, 14 sunt de pe aeroporturi din România. Reprezentanții Wizz Air au anunțat că vor pune la vânzare peste 28 de milioane de locuri la preţuri accesibile pentru sezonul de iarnă. Cinci milioane vor fi alocate pieţei din ţara noastră. Cele mai noi rute Wizz Air din România în sezonul de iarnă 2024-2025 sunt din Bucureşti către Malmo, Milano, Salerno Costa dAmalfi, Cracovia, Marrakesh, Stuttgart şi Trieste, preţul biletelor începând de la 19,99 de euro.

„Un copil care citește va fi întotdeauna mai inteligent, mai receptiv, mai creativ, mai empatic și, nu în ultimul rând, mai pregătit pentru viață”, spune scriitoarea Andreea Răsuceanu. Critic literar și una dintre cele mai apreciate voci din literatura contemporană românească, Andreea a scris o carte destinată copiilor, cu ilustrații colorate semnate de Anca Smărăndache. „Uimitoarea călătorie a spiridușului Scorțișoară”, care va apărea la Humanitas Junior la început de noiembrie, poartă cititorul într-o aventură fantastică, unde personajul principal ajunge să descopere ceea ce căuta de la bun început, prietenia adevărată. „Un copil care citește are mult mai multe șanse de a reuși în viață”, consideră autoarea, în timp ce subliniază importanța lecturii în rândul celor mici.

Urmărește-ne pe Google News