Atunci cand suntem stresati, in creierul nostru se activeaza secretia de neurotransmitatori, care ajuta la mentinerea echilibrului ce ne da puterea de a actiona, gandi, simti. Problema apare cand in creierul nostru nu exista  neurotransmitatori in cantitati suficiente. Pe langa imposibilitatea de a ne gasi linistea si calmul, apar tulburari de somn, precum si imposibilitatea de a ne pastra logica intacta atunci cand ne simtim amenintati.

Centrul nostru cerebral emotional este reprezentat de actiunea si interactiunea a cinci substante sau neurotransmitatori principali – opioidele, GABA, serotonina, dopamina si norepinefrina. Aceste substante mediaza fiecare sentiment, reactie, emotie pe care o traim. De exemplu, furia este o emotie ce apare in mod normal atunci cand experimentam la un anumit nivel o frustrare sau ingrijorare, cand suntem jigniti sau in contextul unui stres emotional, familial, psihologic.

Cercetatorii au descoperit insa ca furia apare si fara motive aparente, atunci cand avem un nivel scazut de serotonina in sange. Atunci ne pierdem imediat rabdarea, suntem iritati, pusi pe harta, ne enervam din cel mai mic motiv si, din pacate, suntem gata sa actionam coleric sau violent. Oamenii cu un nivel scazut de serotonina sunt mai sensibili la zgomote, la anumite imagini, izbucnesc foarte usor in plans. Multi isi gasesc refugiul in dulciuri concentrate, un alt asa-zis “drog” al creierului.

Cauza dereglarii nivelului de serotonina nu este cunoscuta, dar medicii presupun ca rezulta dintr-o expunere indelungata la stres. Dopamina este responsabila pentru simtul placerii, euforiei, controlul apetitului, controlul miscarilor si puterea de concentrare. Asadar, un nivel scazut de dopamina determina lipsa placerii, dereglarea apetitului, imposibilitatea de a iubi etc. Un nivel scazut de opioide duce la iritabilitate, furie fara motiv aproape, pierderea cu usurinta a temperamentului si controlului. In acest context, multi oameni simt “chimic” nevoia de a consuma opioide sau alcool, pentru a se elibera de aceste sentimente de furie si frustrare, ce-i domina neincetat.

Nivelul scazut de opioide poate determina insa si secretia permanenta, crescuta a dopaminei, ducand la oboseala emotionala, anxietate, o stare permanenta de alerta. Si scaderea GABA poate duce la depresie si la instalarea unui sentiment de neadaptare. Cercetatorii au aratat ca, daca unul din cei cinci neurotransmitatori nu mai este deloc secretat, individul respectiv moare.

Creierul uman este capabil sa sintetizeze acesti neurotransmitatori cu conditia de a avea permanent materia prima – nutrienti din alimente – 100 g peste, 300 ml lapte integral, 30 g branza, 30 g carne de curcan zilnic. Ajuta si suplimentele speciale pentru hranirea celulei nervoase, bogate in special in aminoacizi, vitamina B6, acid folic, acizi omega 6 si omega 3.

 
 

Urmărește-ne pe Google News