Săptămâna aceasta, reporterii Libertatea au mers la Bari şi a vizitat o tabără de români care rezistă din 2005 în Sudul Italiei. O altă corespondenţă, din Helsinki, ne spune ce putem împrumuta de la sistemul finlandez de educaţie. Citim şi confesiunea lui Adrian Leordean, militar timp de 16 ani în Legiunea Străină, dar şi cum a ajuns fiul lui Anghel Iordănescu la Ministerul Agriculturii.
Confesiunea românului care a fost 16 ani militar al Legiunii Străine: „Sunt parte a unei generații sacrificate. N-aș mai lua-o de la capăt”
Libertatea l-a vizitat în Provența, în La Ciotat, localitate în care lucrează ca polițist, pe Adrian Leordean, militar timp 16 ani, între 1997 și 2013, al Legiunii Străine.
Citeşte întreaga ştire:Confesiunea românului care a fost 16 ani militar al Legiunii Străine: „Sunt parte a unei generații sacrificate. N-aș mai lua-o de la capăt”
Mezinul lui Anghel Iordănescu, coleg cu fiul lui Gabi Oprea la Ministerul Agriculturii! Surpriză pe statele de plată ale instituției conduse de Daea
Gabriel Marin Oprea, 23 de ani, fiul fostului ministru de interne Gabriel Oprea, nu e singurul copil de demnitar sau fost demnitar care a devenit angajat la Ministerul Agriculturii.
Libertatea a descoperit că pe statele de plată ale instituției figurează și fiul cel mic al lui Anghel Iordănescu, Alexandru. Mezinul lui “Tata Puiu” nu are studii de specialitate și nici cea mai mică experiență în domeniu.
Detalii într-un material realizat de Daniel Conţescu
Citeşte întreaga ştire:Mezinul lui Anghel Iordănescu, coleg cu fiul lui Gabi Oprea la Ministerul Agriculturii! Surpriză pe statele de plată ale instituției conduse de Daea
Românii săraci care-l înfruntă pe vicepremierul Italiei. Libertatea a vizitat una dintre taberele autorizate care rezistă din 2005 în sudul Italiei
Majoritatea sunt romi, dar în tabără există și români, și pe toți îi unește sărăcia și promisiunea: cei 20 de copii ai lor merg în fiecare zi la școală ca să învețe italiană.
Matteo Salvini, viceprim-ministrul Italiei, a cerut zilele trecute, de la fiecare prefectură, un raport cu taberele de romi ilegale din peninsulă, în vederea închiderii lor. Majoritatea romilor sunt cetățeni români. În Italia există aproximativ 127 de tabere autorizate și alte aproximativ 300 de tabere de romi neautorizate.
Libertatea a vizitat Campo Rom di Japigia, una dintre taberele autorizate, care rezistă din 2005 în sudul Italiei, în ciuda tendințelor extremiste cu privire la imigranți.
Un reportaj realizat de Florinela Iosip şi Eli Driu
ÎNREGISTRĂRI. Judecătoarea care dă vina pe victime se întoarce! “Vă este clar că ați ales această viață?”, o ceartă ea pe cea de-a doua femeie abuzată de soț
O mamă nelăsată de partenerul de viață să muncească a fost umilită și ironizată de judecătoarea Veronica Munteanu, de la Judecătoria Sectorului 6.
“Vă este clar că ați ales această viață?”, i-a spus judecătoarea Veronica Munteanu, de la Judecătoria Sectorului 6, unei femei care a trăit timp de 10 ani o dramă în casa concubinului său, alături de care are un copil.
Apoi i-a reproșat că nu a povestit abuzurile părinților săi, deși frica și rușinea sunt documentate în sute de mii de cazuri din toată lumea drept cauze pentru situația femeilor care nu povestesc violențele la care sunt supuse.
Detalii într-un material semnat de Cristina Radu
Lupta româncelor din Helsinki care se încăpățânează să ofere exemple din modelul finlandez pentru profesorii de la noi
Primul secret al sistemului finlandez este cooperarea: profesori, părinți, cercetători, ONG-uri, guvern și liderii de business, toți participă la ceea ce urmează să învețe copiii lor.
În biblioteca din Helsinki, lectura e doar una dintre activități, căci oricine poate printa pe imprimanta 3D, pe baza unei rezervări. Părinții merg în tabere cu copiii și fac unele dintre orele de sport de la școală împreună cu ei.
Comparațiile cu învățământul românesc sunt riscante, nu există soluții miraculoase, finlandezii înșiși au probleme în ultimii ani. Dar e relevant cum se vede “miracolul educațional finlandez” prin ochii unor români stabiliți în Helsinki.
Întreaga poveste o spune Andreea Archip aici:
Citeşte întreaga ştire:Lupta româncelor din Helsinki care se încăpățânează să ofere exemple din modelul finlandez pentru profesorii de la noi