Săptămâna aceasta, ziarul găzduiește un nou episod al seriei Teleleu despre diaspora românească din Spania. În același timp, echipa de investigație publică un material despre noua stea a liberalilor din județul Galați, nimeni altul decât directorul cercetat penal în dosarul Vitalaire, ale cărui victime sunt mii de bătrâni bolnavi escrocați.
1. Helen Drăghici a reclamat la Poliție și la Protecția Copilului că soțul îi abuzeză fetele încă de acum 2 ani, dar nu a fost crezută. De la ”nu exista probe” la ”ești paranoică”
Arestarea lui Bogdan Drăghici, președintele Asociației T.A.T.A., acuzat că și-a violat cel puțin una dintre fiice, a scos la iveală o situație extrem de gravă. În 2017, Secția 24 Poliție și DGASPC Sector 5 au ignorat informații concrete de la mamă și de la o fostă victimă a bărbatului suspectat de pedofilie. Detalii în materialul realizat de Oana Costea și Livia Ispas
2. CAZUL SĂPOCA. Oamenii uciși în Buzău nu sunt primele victime dintr-un spital de psihiatrie. Cei mai ascunși dintre vulnerabili
Rareori se moare violent în spitalele de psihiatrie ale lumii, tocmai pentru că suferinzii psihici sunt tratați cu omenie și competență.
• În februarie, un pacient alcoolic a murit după ce s-a spânzurat cu pantalonii de pijama în baia Spitalului Obregia.
• Anul trecut, o pacientă a murit de foame după ce a rătăcit patru zile prin curtea aceluiaşi spital din Capitală, fără să fie găsită.
Cu fiecare dintre aceste morți, România ratează ocazia de a vorbi serios despre o temă esențială: reforma sănătății mintale.
Detalii într-un material de Alexandra Nistoroiu.
3. Un primar spaniol vorbește despre relația cu cei 12.000 de români din orașul pe care îl guvernează: „O colaborare nu trebuie să funcționeze pe sistemul: îți dau, îmi dai”
Jurnaliștii Teleleu, Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, continuă seria de reportaje „Plecat“ – o documentare minuțioasă a diasporei românești, pentru realizarea căreia călătoresc cu autorulota prin Europa, minimum un an.
Dacă până acum au stat de vorbă cu românii care locuiesc în Spania, acum îl ascultăm pe un spaniol vorbind despre imigranții români. Gabriel Amat Ayllón este primar de 24 de ani în Roquetas de Mar și a urmărit evoluția comunității românești care s-a creat aici. „Când vor să vorbească cu primarul, primarul vorbește cu ei“, explică acesta modul în care începe rezolvarea problemelor pe care le au românii din Roquetas.
Citiți reportajul AICI.
4. Hoțul de aer îi taie oxigenul lui Iohannis! Cum s-a lipit de conducerea PNL directorul cercetat penal în dosarul Vitalaire, cazul cu mii de bătrâni bolnavi escrocați
3.000 de procese, mii de bolnavi păcăliți, 900.000 de lei plătiți deja ca penalizare de corporația Vitalaire AirLiquide către stat și dosar penal în urma spălărilor de bani, escrocheriilor, fraudei și contabilității duble. Aceasta este istoria adevărată a lui Lucian Bentu, una dintre noile stele ale liberalilor din județul Galați!
• “PNL Galați a devenit un SRL pe bani din care fac parte senatorul George Stângă, șeful tinerilor liberali Pârvu, șeful PNL Tecuci Lucian Costin și Lucian Bentu”, au afirmat, într-o scrisoare pe care au trimis-o săptămâna trecută către Ludovic Orban, mai mulți dintre liberalii vechi din județ.
• “Actuala conducere PNL face jocuri cu PSD. De exemplu, Lucian Costin controlează o firmă de transport care a dus oamenii PSD la mitingul de anul trecut, când s-au îmbrăcat în alb”, explică unul dintre ei.
• Iar Lucian Bentu, unul dintre noii liberali prosperi din județul Galați, este cercetat penal în calitate de fost director general al firmei de echipamente medicale Vitalaire.
• În 2016, echipa de investigații a Libertatea & GSP a descoperit că Vitalaire a escrocat mii de bătrâni care aveau nevoie de butelii de oxigen.
Detalii în articolul semnat de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan.
5. Interviu cu Diana Vasile, psiholog specializat în traumatologie: „Pedepsirea vinovatului este un factor de alinare în cazul traumelor”
După incendiul din Colectiv, tragedia de la Caracal a trezit în societatea românească, din nou, revoltă, furie și suferință. O traumă generalizată, izvorâtă din empatie și transpunere în locul victimei, explicată într-un interviul realizat de Andreea Archip.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro