Energia solară este cea pe care o primim de la razele soarelui și este cea mai promițătoare sursă de energie alternativă, ale cărei utilizări vor dura decenii de acum încolo, estimează oamenii de știință. Singura provocare este aceea de a găsi cea mai eficientă modalitate de a atrage și a stoca această formă de energie. Puterea solară este generată cu ajutorul unor astfel de panouri fotovoltaice, care captează lumina emanată de razele soarelui și o transformă în curent electric, iar după cum vezi sunt suficient de accesibile încât să le poți folosi și tu în casa ta. Energia solară este eficientă mai ales în gospodării, pentru încălzirea locuințelor, a apei și pentru a găti.
Avantajele energiei solare:
- este o sursă gratuită de energie
- puterea solară poate fi stocată și folosită pe timpul nopții
- puterea solară poate aproviziona cu energie electrică localitățile izolate, în care nu există sisteme electrice convenționale
- puterea solară este o formă de energie care se poate regenera și nu va dispărea decât peste sute de mii de ani.
- nu are nicio consecință negativă asupra mediului înconjurător.
Energia hidroelectrică exploatează potențialul apei din baraje. Aceasta este folosită pentru a pune în mișcare o turbină, care poate genera apoi energie electrică. Această formă de energie mai poartă numele și de putere hidroelectrică și este cea mai utilizată la momentul actual.
Avantajele energiei hidroelectrice:
- este o sursă gratuită de energie
- barajele pot produce constant și în mod continuu energie electrică
- apa folosită la producerea curentului electric poate fi refolosită
- este obținută printr-un proces natural, fără a utiliza substanțe chimice periculoase pentru mediu.
Energia eoliană este obținută prin exploatarea puterii generate de vânt. Acesta învârte lamele unei turbine atașate unui generator electric și produce astfel curent. Energia eoliană este avantajoasă în special în regiunile în care vântul suflă cu putere și este un fenoment frecvent:
Avantajele energiei eoliene:
- vântul este o sursă inepuizabilă de energie
- exploatarea se face cu costuri relativ mici
- este o sursă regenerabilă de energie
Energia geotermală poate fi obținută din căldura din interiorul pământului. Gheizerele apar datorită rocilor fierbinți din interiorul pământului, care încălzesc apa și o expulzează afară, cu presiune și abur. Presiunea și aburul pot fi apoi utilizate pentru a pune în funcțiune turbine generatoare de curent electric.
Avantajele energiei geotermale:
- la fel ca alte surse alternative de energie, și aceasta este gratuită
- impactul asupra mediului este minim
Energia valurilor și a mareelor derivă din faptul că 71,11% din suprafața pământului este acoperită de mări și oceane. Valurile se formează datorită gravitației Soarelui și a Lunii, motiv pentru care mareele pot fi anticipate cu mult timp înainte, cunoscându-se ciclurile lunii. Mareele pot fi utilizate pentru crearea unor baraje de mici dimensiuni, care sa genereze curent atunci când sunt inundate de valuri.
Avantajele energiei mareeelor:
- sursa de enerie este gratuită și regenerabilă
- nu creează niciun fel de poluare.
Așadar, acestea sunt sursele alternative de energie care le vor înlocui, în viitor, pe cele tradiționale. Ele vor schimba felul în care ne încălzim locuințele, ne conducem mașinile, dar și felul în care se produc bunurile de consum. Iar prin utilizarea lor, nu numai că reducem costurile uriașe ale producerii tradiționale de energie, dar ajutăm și la protejarea mediului și la reducerea poluării.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Milosz_G