An după an, sunt lansate noi tehnologii care promit să ne schimbe viața. Multe dintre ele ne fac curioși și își dovedesc utilitatea, dar sunt puține noutățile care pot cu adevărat să influențeze dezvoltarea orașelor, până la nivelul de orașe inteligente. Noile generații de telefoane mobile au reușit asta în ultimii 10-15 ani, evoluând de la mijloace de comunicare, la dispozitive care ne asistă în viața de zi cu zi și ne fac multe dintre activități mai ușoare. În trafic, la bancă, la restaurant și în relațiile sociale – smartphone-ul este folosit peste tot.

Și dacă tot am adus vorba despre orașele inteligente, în Amsterdam, capitala bicicletelor, a fost creată chiar o platformă dedicată dezvoltării în această direcție, cu teme legate de infrastructură, tehnologie, energii regenerabile, transport și educație.

Iată 5 moduri în care se va schimba viața orașelor, în anii următori, datorită noilor tehnologii – lansate deja sau anticipate:

  • Agricultura se mută la oraș

Viitorul agriculturii este pe verticală. Două tehnologii promit să schimbe modul în care aceasta se face: agricultura hidroponică, cea care permite cultivarea plantelor în apă, nu în pământ și care este deja utilizată și în unele locuri din România – de exemplu, la cultivarea roșiilor; și agricultura pe verticală, prin care vor fi create sere suprapuse, în mijlocul orașului. Scopul? O folosire mai eficientă a spațiului și a resurselor de hrană, în condițiile în care se estimează o creștere accelerată a populației urbane, pe întreg mapamondul.

  1. Ne vom încărca telefoanele oriunde

Vești bune: în câțiva ani, nu va mai conta prea mult dacă ne vom uita acasă încărcătoarele pentru aparatura electronică. Reîncărcarea smartphone-ului sau a tabletei va putea fi realizată wireless, trecând prin fața unui dispozitiv care poate fi instalat în hoteluri, baruri, restaurante sau săli de conferință. Există diverse tehnologii care permit acest lucru, una dintre ele având la bază rezonanța magnetică.

  1. Un alt mod de a fuma în timpul ieșirilor în oraș

Una dintre cele mai interesante inovații lansate recent, tehnologia IQOS schimbă unul dintre principalele obiceiuri de consum în timpul ieșirilor în oraș – fumatul. Este vorba despre un dispozitiv care înlocuiește țigările obișnuite și care nu arde tutunul, ci îl încălzește. Rezultatul? Scapi de fum, de mirosul greu al hainelor și de o bună parte din cantitatea de substanțe rezultate în mod normal în urma arderii. România, unde un sfert din adulți se declară fumători, este a patra țară la nivel mondial în care a fost lansat acest produs.

  1. Turbine eoliene pe acoperișuri

Se tot vorbește despre case inteligente și autonome. Dacă sună a ceva complicat și costisitor, ei bine, primul pas spre o astfel de locuință ar putea fi reprezentat de morile de vânt de mici dimensiuni, gândite pentru a fi instalate pe acoperiș. Ai energie pentru toată casa și un dispozitiv care nu te încurcă cu nimic, pentru că nu este cu mult diferit, ca aspect și dimensiuni, de clasica antena parabolică.

  1. Studii asupra sistemului de parcare

Una dintre practicile care se pot dovedi utile la noi în țară, unde avem de rezolvat numeroase probleme în privința spațiilor și a modului de parcare în oraș. Unele metropole utilizează deja sisteme de analiză bine puse la punct, care analizează condițiile actuale și fac estimări referitoare la creșterea numărului de mașini, eventualele situații de deficit sau de surplus în privința locurilor de parcare, estimări de costuri etc.

Tu cum îți imaginezi viitorul orașului tău?

Sursa foto: Pexels.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News