Totuși, ele există și ne confirmă experiențele: lumina și lipsa ei ne influențează cu adevărat, și nu doar starea psihică, ci și calitatea somnului, productivitatea și capacitatea de concentrare.
Pe deasupra, petrecem foarte mult timp în spații închise, așa că accesul nostru la lumina naturală, care ne este mult mai benefică decât cea artificială, este destul de redus. Totuși, chiar dacă ai o locuință mică și umbrită, există câteva trucuri prin care poți profita la maxim de fiecare rază de soare. Ce este de făcut?
- Alege-ți cu atenție perdelele și draperiile.
Primul element pe care trebuie să îl iei în considerare este, desigur, cel care îți blochează lumina: perdelele și draperiile. Poți alege astfel de modele din materiale ușoare, vaporoase, ușor de tras la o parte, în culori deschise sau cu elemente viu colorate pe un fond deschis, eventual transparente. De asemenea, o soluție bună este combinația între perdele transparente și draperii mate, pe care să le ții legate și să le folosești doar atunci când ai nevoie.
Pe lângă rolul funcțional, ele pot fi unul din elementele de design interior care îți exprimă cel mai puternic personalitatea și stilul și pot da singure tonul atmosferei în care vrei să locuiești. Dacă în dormitor îți dorești o protecție cât mai bună față de luminile stradale, pentru a te bucura de un somn odihnitor, în camerele în care ai activități în timpul zilei (living, bucătărie, birou, camera copilului) este important să ai perdele și draperii care să lase cât mai multă lumină înăuntru. Oricât de romantice ți s-ar părea, draperiile greoaie nu vor avea ce căuta în peisaj.
Desigur, poți opta și pentru jaluzele, însă ele nu vor da da niciodată acel sentiment de căldură pe care îți dorești să îl asociezi cu noțiunea de acasă. Pe lângă asta, jaluzelele verticale și cele orizontale care nu se pot ridica complet îți blochează o parte din lumina care intră în cameră chiar și atunci când sunt reglate să o lase să intre, iar dacă le tragi la o parte cu totul în fiecare zi nu vor avea o durată de viață prea lungă.
- Joacă-te cu oglinzile
Pe lângă faptul că oglinzile creează iluzia unui spațiu mai larg, pe care, în general, ni-l dorim cu toții, modul în care ele reflectă lumina face orice cameră mai luminoasă. Dacă structura spațiului ți-o permite, cea mai bună idee ar fi să montezi oglinzi pe ușile unui dulap, în fața unei alte oglinzi mai mari. Astfel, dacă deschizi ușile dulapului în unghiul potrivit, vei putea vedea în oglindă și cum arăți din spate. Trucul poate funcționa chiar și într-o baie mică, dacă poți monta un dulăpior pe peretele opus celui cu oglinda de deasupra chiuvetei, deși nu te va ajuta probabil decât la aranjarea coafurii.
- Creează-ți un sistem de iluminat cu câteva surse de lumină locale
De acestea poți profita atât în colțurile întunecoase, cât și în cele în care desfășori activități care necesită mai multă lumină: spoturi deasupra blatului de bucătărie, o veioză în colțul umbrit al livingului, o lampă în locul confortabil de pe canapea unde îți place să te așezi ca să citești.
Un astfel de sistem te ajută și ziua și noaptea: în zilele înnorate îți poate oferi exact atâta lumină în plus câtă ai nevoie ca să nu te simți copleșit, fără să fie nevoie să aprinzi lustra sau candelabrul, iar seara este preferabil să reduci nivelul de iluminare în momentul în care începi să te pregătești de culcare. Lumina artificială puternică pe care continuăm să o folosim și în timpul nopții ne poate tulbura ciclurile de somn și chiar ritmul circadian, de aceea e bine să nu abuzăm de ea și să nu aprindem toate luminile din casă după lăsarea întunericului, dacă nu avem neapărat nevoie de ele.
- Folosește cât mai multă sticlă și materiale transparente
Chiar și câteva obiecte decorative din sticlă (vaze, fructiere, boluri) pot da strălucire unei camere. Efectul va fi însă major, dacă vei opta pentru mobilă cu vitrine, mese de sticlă sau chiar pentru uși transparente.
- Nu uita de culorile vii
Dacă îți dorești mai multă lumină în casă, este destul de logic să te gândești la amenajarea ei în culori cât mai deschise pe suprafețe cât mai mari: pereți, parchet sau pardoseală, piesele de mobilă principale. Dacă rămâi însă orientat pe nuanțe deschise, calde și pastel, poți cădea în capcană: casa ta va arăta lipsită de personalitate, iar în zilele întunecate chiar și nuanța aceea minunată de crem a canapelei va căpăta tonalități mohorâte.
Ce lipsește? Contrastul. Adaugă pete de culoare, chiar și pe suprafețe mari, și nu te sfii să alegi un covor jucăuș, plin de viață sau chiar să zugrăvești un perete într-o culoare puternică, îndrăzneață. Atâta timp cât culorile deschise predomină în continuare, peretele acela nebun te va binedispune mereu – desigur, cu condiția să fie opus ferestrelor.
Avantajul acestor trucuri este că sunt ușor de aplicat. Chiar dacă nu treci printr-o amenajare sau o renovare, poți oricând să schimbi o draperie sau un covor, să adaugi o lampă sau o oglindă. Tu ai vreo altă idee?
Sursa foto: Shutterstock.com