Dacă te loghezi cu aceeași parolă pe toate siteurile, ești la un pas să ajungi victima hackerilor. La fel, dacă nu verifici cu grijă aplicațiile pe care le instalezi pe telefonul mobil.

Mai precis, potrivit unui raport al companiei Ofcom, 55 la sută dintre utilizatorii de online folosesc aceeași parolă pentru cele mai multe, dacă nu pentru toate siteurile.

Problema este că, dacă hackerii îți află parola, vor avea acces, dintr-un foc, la toate conturile tale.

Și dacă siguranța pe internet nu era deja destul de incertă, 26 la sută dintre utilizatori au tendința să își aleagă parole scurte și simplu de ghicit

 

Iată care sunt cele mai importante cinci lucruri pe care să le faci ca să îți protejezi informațiile, pe internet:

 

  1. Păzește-ți datele de pe mobil cu ajutorul unui antivirus

 

Degeaba te îngrijești de securitatea datelor de pe computer, dacă nu ți le protejezi și pe cele de pe mobil. Virușii atacă și sistemele de operare ale telefoanelor.

Problema principală e că, de pe telefonul mobil, e mai greu să verifici dacă aplicația pe care o instalezi e periculoasă sau nu. Dacă e, ți-ar putea șterge integral memoria telefonului, adică ai putea să rămâi fără cele mai prețioase amintiri, acumulate de-a lungul timpului. Sau parte dintre fotografiile tale personale ar putea fi publicate și comercializate pe internet cu tot soiul de scopuri obscure. Află exact cât de util ți-ar fi un antivirus pentru telefon dintr-un ghid realizat de experți în domeniu.

Soluții ai și pentru cazurile în care ți se fură mobilul. În primul rând, asigură-te să algoritmul de blocare nu e ușor de ghicit și apoi activează opțiunea „găsește-mi telefonul”. Cu ajutorul ei, vei vedea în orice moment unde se află telefonul tău pe o hartă GPS.

 

  1. Ignoră link-urile pe care nu așteptai să le primești

 

E regula de aur. Principala modalitate a hackerilor de a-ți infecta calculatorul este să te convingă să deschizi un link pe care ți l-au trimis.

Gary Sidway, director la Integralis, o firmă importantă de securitate din Londra spune că: „de obicei, aceste emailuri sunt ușor de recunoscut. Conțin greșeli gramaticale flagrante. Totuși, când atacurile acestea au fost gândite pentru a ținti un utilizator anume, mai greu le vei deosebi de celelalte emailuri”. Puțină atenție, înainte de fiecare click, te-ar putea scuti, deci, de o mulțime de neplăceri.

 

  1. Nu plăti online prin rețele publice

Hotspot-urile de Wi-Fi din parcuri și restaurante nu asigură securizarea datelor. În consecință, oricine știe să folosească un program de interceptare, capătă acces la informațiile tale. Iar când faci plăți online, spre exemplu, nu poți permite una ca asta. Soluția este să comunici prin hotspot-urile publice doar informațiile pe care le poți face publice.

 

  1. Parole diferite pentru siteuri diferite

 

E mai comod să ai aceeași parolă pentru toate site-urile. Dar e și foarte riscant.  Tendința naturală va fi să alegi, drept parolă, un cuvânt familia și ușor de reținut. Poate numele tău, poate pe cel al persoanei iubite.

Le faci viața mult prea ușoară hackerilor, procedând astfel. Pentru siguranța datelor tale, folosește câte o parolă pentru fiecare site.

 

Sfat practic:

Creează-ți singur tehnici prin care să îți eficientizezi parolele. Să spunem că parola contului tău de Amazon este „andreea”. Adaugă în față acestui cuvânt prima literă din numele siteului. La final, scrie ultima litera din numele aceluiași site. Parola ta a devenit „aandreean”.

E mai greu de ghicit. Tu n-o vei uita, însă, ușor, pentru că știi metoda prin care ai creat-o.

 

  1. Nu-ți mai posta secretele pe internet

 

„Sunt oameni care distrug hârtiile cu date confidențiale, dar n-au nicio reținere să posteze apoi acele informații pe rețele social-media. Și odată ce informația e postată, n-o mai controlezi, spune John Sian, consultant pe probleme de securitate în compania multinațională Symantec.

Sfatul aceluiași expert: „Nu posta pe rețelele de socializare ceva ce n-ai fi dispus să spui, în gura mare, pe stradă. ”

 Dacă nu îți protejezi eficient datele personale din mediul virtual, s-ar putea ele să ajungă pe mâna hackerilor. Iar una ca asta ți-ar putea afecta reputația. Nu e greu să te pui la adăpost de acest risc. Tot ce trebuie să faci este să aplici cele cinci trucuri simple de mai sus. 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News