- Mănâncă echilibrat. Echilibrul în alimentaţie înseamnă două lucruri: 1 – să consumi alimente cât mai variat (pentru ca organismul să primească toţi nutrienţii necesari), proaspete şi, de preferinţă, pregătite acasă; şi 2 – să respecţi regula celor trei mese principale, plus două gustări pe zi.
- Fă mişcare 30 de minute pe zi. Cel mai bine este să faci mişcare (sport sau doar plimbări în pas alert) în aer liber. Ştii cum se spune; “am ieşit la aer, ca să se oxigeneze creierul”.
- Dormi 6-8 ore pe noapte. Unele persoane au nevoie de opt ore de somn profund, ca să se simtă odihnite. Altele se mulţumesc şi cu şase sau şapte ore. Asta pentru că unele organismele îşi încarcă bateriile mai repede decât altele. Oricum, somnul “pe săturate” e esenţial pentru sănătatea minţii şi pentru o memorie “beton”: în timp ce tu dormi, conexiunile nervoase din creier se refac.
- Antrenează-ţi neuronii. Repetă tabla înmulţirii, dezleagă integrame, sudoku sau, şi mai bine, fă-ţi testul din această pagină; provoacă- ţi prietenii la o partidă de şah, citeşte cât mai mult şi povesteşte cât mai des întâmplări din viaţa ta. Aceste îndeletniciri plăcute sunt exerciţii care fortifică “muşchii” memoriei.
- Bea vin. Cu măsură! Medicii ne încurajează să bem unul-două pahare de vin pe zi. Pentru că vinul consumat cu măsură ajută inima şi… ţine mintea trează.