Operațiunea este condusă de către Ken Paxton, procurorul general din Texas. Singurele state americane care nu participă la investigație sunt California – unde Google își are sediul, și Alabama.

Investigația a fost anunțată luni, pe treptele Curții Supreme din Washington DC.

”Aceasta este o companie care domină toate aspectele publicității pe internet, ca și căutarea pe internet, dominând atât partea de cumpărare, de vânzare, de licitare, și chiar și partea video, prin YouTube”, a spus Paxton.

Investigația nu este un proces, ci se încearcă analiza faptelor. În urma acesteia, Google ar putea fi amendată.

Amenzi de peste 8 miliarde de euro în UE

În Uniunea Europeană, Google a primit deja o amendă pentru abuz de poziție dominantă pentru că își promovează serviciul său de shopping în rezultatele căutărilor online. Per total, Google a fost amendată cu 8,3 miliarde de euro în UE, echivalentul a 9,3 miliarde de dolari.

Deși investigația analizează partea de publicitate, aceasta nu elimină și cercetarea altor fațele ale companiei.

Potrivit eMarketer, Google are o cotă de piață de 31% din totalul publicității pe internet din lume.

Google deține cel mai mare motor de căutare din lume, cel mai popular site video de pe planetă (YouTube), dar este și producătorul browserului Chrome și al serviciilor Google Maps și Gmail.

De asemenea, este creatorul sistemelor de operare Android și Chrome OS și produce și propriile smartphone-uri, după ce a preluat o parte din HTC. Anterior, Google a deținut și Motorola, care a ajuns acum la chinezii de la Lenovo.

Se apropie dezmembrarea coloșilor din IT?

Recent, Elizabeth Warren – candidată democrată pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale din 2020 – a cerut dezmembrarea giganților IT. Aceasta a cerut Google să renunțe la serviciul de navigare Waze, folosit de șoferi, dar și la Nest – care produce gadgeturi inteligente pentru locuință și DoubleClick – platforma sa de publicitate.

Anunțul celor 50 de state vin în contextul în care Departamentul Justiției din SUA a anunțat propria sa investigație în privința Google.

Gigantul american a mai fost o dată investigat în SUA, dar a scăpat fără amendă, în anul 2013.

Investigații și în privința Facebook

Aceasta nu este singura investigație asupra coloșilor din lumea tehnologiei. Wall Street Journal a scris de curând că un grup de state conduse de procurorul general al New York plănuiesc o investigație separată în privința Facebook.

În iulie, Facebook a raportat și că este investigată de către Comisia Federală pentru Comerț (Federal Trade Commission – FTC, n.r.) tot din cauza unor probleme antitrust.

Facebook este la rândul său în pericol de a fi spartă în bucăți, deoarece deține, pe lângă rețeaua de socializare omonimă, și Instagram și WhatsApp, astfel că nu prea are concurență.

Facebook este investigată și în Germania, unde i s-a impus temporar suspendarea colectării de date.

Chris Hughes, care a pus bazele Facebook alături de directorul Mark Zuckerberg, a declarat recent că societatea ar trebui spartă și a acuzat că aceasta a acumulat prea multă putere în privința circulației informației, ajungând să submineze democrația.

Apple are probleme cu Spotify

Acuzații de abuz de poziție dominantă au venit și în privința Apple și Amazon. Apple este acuzată de Spotify că taxa de 30%, percepută de Apple pentru veniturile generate prin App Store, este incorectă, având în vedere că Apple are propriul său serviciu de muzică, numit Apple Music.

O investigație a New York Times arată că, la căutarea a peste 700 de termeni, App Store favorizează propriile aplicații ale Apple. Mai exact, la căutarea unor termeni simpli, precum ”cărți”, ”muzică”, ”știri”, ”tv”, ”sporturi” etc aplicațiile Apple apar între primele.

La căutarea ”muzică”, Apple Music apare acum prima, după ce până în 2013, primul rezultat era Spotify. Apple Music a fost lansat în 2013. La fel și cu ”credit” sau ”bani”: primul rezultat este Apple Wallet.

Amazon impune condiții drastice micilor firme

În privința Amazon, gigantul este acuzat de practici incorecte la adresa firmelor care folosesc platforma sa de comerț. Mai exact, Amazon ar folosi datele generate de platformă pentru a lansa propriile sale mărci, pe care apoi le promovează pe site în fața rivalilor.

Pentru a apărea mai sus în căutări, micile firme de pe platforma sa trebuie să plătească publicitate.

Amazon este cel mai mare retailer online din lume și cel mai mare furnizor de servicii de cloud computing și este una dintre țintele preferate ale președintelui Donald Trump în tiradele sale de pe Twitter.

Acesta a acuzat Amazon că profită de serviciul poștal al SUA, care este pe pierderi, pentru a livra ieftin colete.

Jeff Bezos, fondatorul și directorul executiv al Amazon, este deseori atacat de Trump din cauză că deține și ziarul Washington Post, care scrie deseori negativ despre președintele SUA.

Condițiile impuse micilor firme de pe platforma sa sunt deja investigate și de către Comisia Europeană.

Citește și:

Comisia Europeană a amendat Google cu 1,49 miliarde de euro pentru abuz în domeniul publicității. Este a treia amendă încasată în UE

Google, investigată în Irlanda pentru colectarea de date de la utilizatori pentru afișarea de publicitate

Google admite că ascultă o parte din înregistrări făcute prin aplicația de asistență vocală

 
 

Urmărește-ne pe Google News