Sumele de restituit variaza intre 11.000 de lei si 100 de milioane de lei.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Oana, ne-a declarat ca „mai mult de jumatate dintre cei care si-au declarat veniturile realizate in 2000 au de incasat de la stat bani pentru ca au platit un impozit mai mare decat trebuia”. Oana spune ca este vorba despre sume cuprinse intre 11.000 de lei si 5 milioane de lei, „insa avem cazuri de persoane care au platit in plus vreo 100 de milioane de lei”. Astfel, pana la sfarsitul anului, statul are de incasat cam 1.200 de miliarde de lei si vreo 5-600 de miliarde de restituit. Astfel, bugetul de stat va avea de castigat vreo 600 de miliarde de lei din impozitul pe venitul global realizat in 2000. Cum se face ca un contribuabil a platit prea mult impozit? De pilda, o persoana a avut contracte de colaborare la mai multe firme fara a fi angajat cu carte de munca si, ca urmare, nu a beneficiat de aplicarea deducerilor suplimentare. Daca acea persoana are mai multe persoane in intretinere, atunci deducerile suplimentare s-au acumulat pe tot parcusul anului. La calcularea impozitului pe venitul global se aplica aceste deduceri si sumele aferente se restituie.
Pana la 30 septembrie Administratiile Financiare vor trimite prin posta, cu confirmare de primire, Deciziile de impunere anuala. Este vorba de suma pe care cetateanul o are de platit ca impozit pe venitul global realizat in 2000 sau de suma de incasat de la stat. Din momentul confirmarii de primire a Declaratiei, contribuabilul se prezinta la Administratia Financiara pentru a plati sau incasa sumele respective. Cei care au de incasat pot opta fie pentru ridicarea propriu-zisa a sumelor, fie pentru a le raporta in contul impozitului pe venitul pe care il va realiza in 2001.
Pentru cei care au de platit maximum un milion de lei, termenul de plata este de 30 de zile de la data primirii Deciziei de impunere. Pentru cei cu sume de peste un milion de lei, termenul este de 60 de zile si se poate plati in doua transe egale. Penalitatile de intarziere a platii impozitului sunt de 0,15% pentru fiecare zi de depasire a termenului. Adica, pentru un impozit de un milion de lei, se vor plati penalitati de 1.500 de lei pe zi.
Cine nu si-a depus Declaratia de venit global pana la 31 iulie 2001 va primi, pana la 30 septembrie, o comunicare din partea Administratiei Financiare de care apartine, prin care este instiintat despre penalitatile pentru intarzierea Declaratiei.
Problema este ca nu se specifica exact pana cand este asteptat contribuabilul sa-si declare veniturile si cand Administratiile Financiare au dreptul sa stabileasca un impozit din oficiu pe baza fiselor fiscale ale angajatorilor. Insa in legatura cu aceasta situatie, Ministerul Finantelor Publice nu a emis deocamdata nici un Ordin.
Functionarii de la Administratiile Financiare sustin ca acele comunicari pentru cei care nu au depus Declaratiile au fost trimise „la gramada” numai pentru a constitui o baza de date a contribuabililor pe care ii vor „urmari” in anii viitori. In acelasi scop, de la 1 ianuarie 2002 se va introduce cazierul fiscal pentru persoanele juridice.
Fiind primul an de aplicare a impozitului pe venitul global, nu toate etapele au fost puse la punct. Pentru anul viitor este in lucru un proiect de modificare si completare a ordonantei privind impozitul pe venit. Cea mai importanta modificare va fi, daca va fi aprobat proiectul, ca pensiile mai mici de 5 milioane de lei nu vor mai fi impozitate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News