Jumătate dintre români nu mers deloc la medicul stomatolog anul trecut. Mai mult de o cincime dintre cetățeni spun că nici nu vor merge, iar mai mult de 30% dintre familiile cu copii declară că nu i-au dus niciodată la un control stomatologic și nici nu-și propun să facă acest lucru.
Motivele țin de lipsa de educație și informare privind sănătatea dentară, în special în ceea ce privește prevenția afecțiunilor stomatologice, consideră Doctor Stomatolog Ionuț Leahu.
„90% dintre pacienții pe care îi vedem la controale de rutină prezintă deja carii și dinți lipsă”
“Majoritatea celor intervievați spun că nu merg la dentist din lipsă de timp, bani sau că nu consideră că au probleme, însă nu toate afecțiunile stomatologice prezintă și simptome. În plus, prevenția stă la baza diminuării incidenței afecțiunilor grave, în contextul în care 90% dintre pacienții pe care îi vedem la controale de rutină prezintă deja carii și dinți lipsă, iar mulți vin direct cu afecțiuni foarte grave, care presupun eforturi considerabile de tratament și din partea lor, dar și a echipelor noastre medicale”, susține Leahu.
A crescut numărul oamenilor cu afecțiuni grave
Conform studiului, numărul oamenilor care au nevoie de servicii complexe, de implantologie și radiologie, a crescut cu 4, respectiv 6 puncte procentuale față de anul trecut.
Studiul mai arată că jumătate dintre cei care merg, totuși, regulat la stomatolog se programează pentru tratamentul cariilor dentare (50,2%), îndepărtarea depunerilor de tartru (44,3%) și albirea dinților (38,9%) și au crescut bugetul pentru vizita la cabinetele dentare cu aproximativ cu 100 de lei față de 2019 (de la 1695 de lei la 1801 lei).
Cât despre nevoile privind sănătatea dentară, majoritatea respondenților declară că vor servicii (88,1%) și medicamente (90,1&) decontate de stat și acces gratuit la servicii publice (91,9%) și la medicul de familie (88,3%).
Rezidențiat privat în stomatologia românească
Clinicile Dentare Dr. Leahu sunt primele unități medicale private din România acreditate pentru a desfășura un program de rezidențiat privat, se menționează într-un comunicat de presă.
Proiectul se desfășoară în colaborare cu Universitatea Titu Maiorescu din București și asigură 36 de locuri pentru rezidenții la stomatologie, pentru specializările în parodontologie, ortodonție și ortopedie dento-facială, chirurgie stomatologică și maxilo-facială, chirurgie dento-alveolară, protetică și endodonție.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro