În unele zone din NDjamena s-au putut vedea nori de fum negru, iar grenadele lacrimogene s-au auzit pe tot parcursul zilei. Mai multe drumuri au fost blocate cu baricade și cauciucuri arse și majoritatea magazinelor s-au închis, pentru a evita jafurile.

Prim-ministrul Saleh Kebzabo a anunțat bilanțul deceselor la o conferință de presă, în care a susținut că forțele de securitate acționau în legitimă apărare.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o revoltă populară armată pentru a prelua puterea cu forța, iar cei responsabili pentru aceste violențe vor fi aduși în fața justiției”, a declarat Kebzabo, președintele partidului Uniunea Națională pentru Democrație și Reînnoire (UNDR), care a fost numit prim-ministru săptămâna trecută, după ce predecesorul său a demisionat pentru a deschide calea unei noi administrații.

„Demonstranții aveau arme de foc și sunt considerați rebeli”.

Mai târziu, Kebzabo a declarat la telefon pentru The Guardian că a ordonat principalului partid de opoziție Transformers și unei coaliții de partide de opoziție și organizații ale societății civile numite Wakit Tama să suspende activitățile, susținând că Transformers a „condus o rebeliune în sud și a început să omoare oameni”.

Și partidele de opoziție au estimat numărul morților la aproximativ 50, deși cifrele nu au fost confirmate independent.

Un purtător de cuvânt al guvernului declarase anterior că 10 ofițeri de poliție se numără printre morți.

Ciadul are o istorie lungă de lovituri de stat și instabilitate politică de când și-a câștigat independența față de Franța, în 1960. În timpul șederii îndelungate la putere, bătrânul președinte Déby a luptat împotriva mai multor încercări de a-l înlătura de către rebelii care veneau din Libia și Sudan.

El a fost susținut de Franța, care l-a considerat un aliat puternic în campania sa împotriva jihadismului din Sahel. Franța i-a susținut rapid fiul drept succesor.

Criticii cer o revenire mai rapidă la democrație și o schimbare a guvernului după ce Déby a condus țara din mijlocul deșertului cu o mână de fier, timp de trei decenii.

Manifestația de joi din NDjamena a fost convocată pentru a marca data la care armata a promis inițial că va preda puterea și a avut loc sfidând o interdicție guvernamentală. Printre victime se numără un jurnalist local, care a fost împușcat și a murit din cauza rănilor sale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News