Poluarea aerului continuă să provoace peste 500.000 de decese premature în fiecare an în Europa în pofida unei ameliorări ușoare a acestui fenomen, a anunțat miercuri Agenția Europeană de Mediu în raportul ei anual, informează AFP.
„E încurajator să constatăm că numeroase guverne europene și în special orașele din Europa dau un exemplu și protejează sănătatea persoanelor ameliorând calitatea aerului”, a declarat, scrie Agerpres, Hans Bruyninckx, directorul general al acestei agenții al cărei sediu se află la Copenhaga.
Poluarea atmosferică rămâne prima cauză de mediu în ceea ce privește decesele premature.
Potrivit acestui raport, din cele 520.400 de decese premature înregistrate în 41 de țări europene în 2014 (contra 550.000 în 2013), patru din cinci (428.000) au fost în mod direct asociate cu particulele în suspensie din aer — molecule de praf microscopice, generate în principal de arderea carburanților fosili și considerate nocive de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
În cadrul Uniunii Europene, particulele în suspensie au reprezentat cauza a peste trei decese din patru asociate poluării atmosferice (399.000 din 487.600).
Datele recoltate de stațiile de monitorizare au arătat că în anul 2015 aproximativ 82% din populația urbană a fost expusă la anumite concentrații de particule în suspensie. În 2013, acest procent era de 85%.
„Comisia Europeană este hotărâtă să atace această problemă și să ajute statele membre să facă în așa fel încât calitatea aerului respirat de cetățenii lor să răspundă celor mai înalte norme”, a declarat într-un comunicat de presă Karmenu Vella, comisar european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit.
Odată cu Revoluția Industrială și creșterea constantă a aglomerărilor urbane, nevoia oamenilor de a respira un aer mai curat a devenit tot mai pregnantă. Astfel, ca o soluție la această problemă, au fost create și dezvoltate diverse tehnologii și aparate de filtrare a aerului. Ele reprezintă astăzi o opțiune pe care o aleg tot mai multe persoane și la noi în țară. Chiar dacă prețul purificatoarelor de aer poate părea destul de mare, acestea vor face cu adevărat diferența în ceea ce privește calitatea aerului din casă. Principalul lor rol este de a elimina alergenii și particulele substanțelor poluante, dar pot avea mai multe funcții. Unele aparate oferă și posibilitatea de reglare a umidității.
Citește și: Medicul Adina Alberts dezvăluie de ce Donatella Versace a ajuns să arate aşa la 62 de ani! Vezi ce spune și despre Carmen Electra și Cristina Aguillera