Daniel Duica, de 26 de ani, este un sibian scolit in Bucuresti. Student fiind la Universitatea Tehnica de Constructii in Bucuresti, s-a inscris la o scoala particulara de detectivi. Dupa absolvirea ambelor scoli a lucrat ca detectiv particular in Capitala. Dupa ce l-a prins „flama” investigatiilor sub acoperire, Daniel s-a intors in orasul natal si si-a infiintat propria firma in Sibiu.
Reconstituirea arborelui genealogic este ultimul obiect de activitate „abordat” la Sibiu, desi este poate cel mai complicat. „Stabilirea arborelui genealogic al unei persoane sau al unei familii dureaza minimum o luna. Mai putin nu se poate. Si asta daca investigatiile se desfasoara intr-o singura localitate. Pretul minim este de 500 de dolari. Sunt incluse toate taxele platite la primarii, la arhive, insa cheltuielile de deplasare sunt costuri suplimentare suportate de client”, povesteste Daniel Duica. Insa in acest pret minim nu se pot stabili legaturile decat pana la nivel de strabunici. „La fiecare ramura se mai adauga cel putin o suta de dolari. Daca de-a lungul timpul s-a schimbat numele (fie prin casatorie, la femei, fie din alte cauze) atunci cercetarile devin si mai complicate. Am avut cazuri cand am cautat si batrani de peste 90 de ani ca sa vorbim cu ei sa vedem ce isi mai amintesc. Stabilirea arborelui se face fie pe sistemul matematic al puterilor cifrei doi (doi parinti, doi bunici), fie pe metoda grafica. Se mai pot studia spitele de neam (pe linie masculina sau feminina), stabilindu-se gradele de rudenie intr-o anumita perioada. Din pacate, accesul la Arhivele Statului este dificil. Dar exista si alte surse de informare, cum sunt primariile (oficiile de stare civila), maternitati, alte arhive, biblioteci (ziare vechi chiar din secolul XIX), biserici, manastiri (unde se pastreaza scrisul de mana al unor preoti care au consemnat nasterea, casatoria sau decesul unor persoane). Alte surse de documentare mai sunt cartile scrise de autori locali, carti de telefon, liste electorale, corespondenta de familie. In Ardeal institutia cartii funciare e purtatoare de date importante cu mult timp inaintea celorlalte regiuni ale tarii. Chiar si cimitirele ofera in unele cazuri unele indicii pe pietrele funerare. Daca se gaseste un document, trebuie cautate si persoanele care l-au intocmit, semnat sau chiar au fost numai martori”, ne-a spus Daniel Duica.
Multe familii de evrei din Ardeal au apelat la serviciile detectivilor din Sibiu. „Au fost multi evrei despartiti in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Au vrut sa refaca legaturile, sa-si reuneasca familia”, spune Daniel. Au mai vrut sa-si afle rubedeniile de peste veacuri si unii care erau pur si simplu curiosi sa afle daca nu cumva au avut vreun mare nobil in „clan”.
Un american de origi-ne romana a platit sute de dolari degeaba. Parintii lui ii spusesera, inainte sa moara, ca fac parte dintr-o straveche familie de boieri cu multe mosii. In speranta ca va avea ceva de revendicat, barbatul respectiv a vrut sa aiba arborele genealogic. A ramas insa cu buza umflata, pentru ca a constatat ca spusele parintilor lui nu au fost adevarate.