În momentul de față, în evidențele unității medicale, singura din Moldova unde sunt tratate afecțiunile renale, sunt circa 500 de pacienți care așteaptă un transplant de rinichi și o nouă șansă la viață.
Reușită, după patru incompatibilități
Săptămâna trecută, familia unei femei de 44 de ani care a intrat în moarte cerebrală la Spitalul de Neurochirurgie din Iași a fost de acord cu donarea organelor acesteia. Din cauze medicale, doar rinichii și corneea au putut fi prelevate.
Rinichii au fost transplantați în aceeași zi, în urma unor operații care s-au întins până târziu în noapte, la Spitalul “Dr. C.I. Parhon” din Iași.
Constantin Bezedea, un bărbat de 37 de ani, originar din județul Botoșani, aflat în al șaselea an de dializă, este unul dintre cei care au fost chemați la Iași pentru a primi noul organ, alături de un alt bărbat de 36 de ani, care locuiește în Iași, dar este originar din Republica Moldova, și care a început dializa anul acesta, în februarie.
O poveste cu final fericit
Constantin Bezedea s-a trezit într-o dimineață din 2013 cu picioarele umflate, dar tot s-a pornit cum făcea în fiecare zi, să muncească în jurul gospodăriei, să dea mâncare la animale și să se pregătească să plece la slujbă, în oraș, în construcții.
Văzând că situația este gravă, a mers totuși la medicul de familie, care l-a trimis la un control la medicul nefrolog și a doua zi deja făcea prima ședință de dializă – rinichii îi cedaseră.
“Asta era viața mea, mai puțină odihnă, mai multă muncă”, își amintește bărbatul.
Odată început tratamentul, totul s-a dat peste cap. De trei ori pe săptămână, o mașină venea să îl ia de acasă și să îl ducă la dializă.
Chiar dacă în mod normal el făcea o jumătate de oră până la Botoșani, cum erau de luat mai mulți pacienți de pe drum, traseul se prelungea până la o oră și jumătate. Trei ore dus-întors, o oră în așteptare pentru a fi conectat la aparatul de dializă, patru ore ședința.
Mi-a fost foarte greu, plecam la 14.00 de acasă și ajungeam înapoi la 23.00.
Constantin Bezedea:
Până să i se transplanteze rinichiul, bărbatul mai fusese chemat la Iași pentru teste de compatibilitate de alte patru ori.
De aceea, când a primit săptămâna trecută telefonul, a acceptat ajutorul fratelui de a-l repezi cu mașina până la spital, tocmai pentru că se aștepta să se întoarcă repede acasă.
L-a rugat să-l aștepte în parcare. „Fac câteva analize și ne întoarcem acasă”, i-a spus fratelui.
A apucat să-l mai sune înainte de a intra în sala de operație și să-l trimită acasă, fiindcă urma să primească o nouă șansă la viață.
Lipsesc banii, protocolele și încrederea
Poveștile cu final fericit, precum cea a lui Constantin, sunt din ce în ce mai rare la Iași.
Anul acesta, au avut loc 15 transplanturi, dar ele au fost realizate între donatori vii, cel mai des între membrii familiei. În septembrie, spre exemplu, un bărbat a primit un rinichi de la mama sa.
Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al unității medicale ”Dr. C. I. Parhon” din Iași a atras atenția asupra faptului că există la nivel național o scădere în încrederea în actul medical în ansamblu, nu doar legat de transplanturi.
“Există, din păcate, o anumită urmă de neîncredere, iar atunci când această urmă de neîncredere este prezentă într-o situație medicală, critică, și nu ai 100% încredere în cel din fața ta, atunci tot timpul vei avea speranța că poate ar mai fi ceva de făcut. Mă refer la situația în care se află un membru al familiei care decide ce se întâmplă cu organele unei persoane aflate în moarte cerebrală. Or, această decizie, a declarării morții cerebrale, se face după protocoale foarte stricte, există o comisie de medici independentă de caz care ia această decizie. Putem spune că este cel mai mare recul din ultimii ani în activitatea de transplant”, a precizat Ionuț Nistor.
În prezent există peste 500 de persoane care fac dializă de trei ori pe săptămână aflați în evidența Spitalului “Dr. C. I. Parhon” și care ar avea nevoie urgentă de un transplant pentru a duce o viață normală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro