Reprezentantul Muzeului Municipiului Bucureşti, Constanţa Colea, a precizat că aceasta a fost cea mai de succes expoziţie organizată în acest muzeu, ea fiind vizitată zilnic de peste 200 de oameni. „Această expoziţie a fost deschisă şapte zile din şapte, de luni până duminică, de la ora 10.00 la ora 18.00 şi a fost gratuită”, a explicat Constanţa Colea.
La rândul său, preşedintele Fundaţiei „Cucuteni pentru Mileniul III”, dr. Romeo Dumitrescu, a mărturisit că numărul mare de vizitatori, în special tineri, a fost o mare surpriză pentru organizatori. „Dacă am face comparaţie cu expoziţii internaţionale, cum a fost cea de la New York, cea de la Vatican, numărul de vizitatori a fost de două ori mai mare în Bucureşti, ceea ce demonstrează că avem un public dornic să cunoască”, a spus Dumitrescu.
Romeo Dumitrescu a afirmat că patrimoniul expoziţiei provine de la muzeul Palatului Culturii din Iaşi şi sunt piese de pe o perioadă de 1.200 de ani din cultura Cucuteni, o cultură care a apărut acum 6-7.000 de ani.
„Aceste vase sunt mai bătrâne decât piramidele. Sunt obiectele cele mai vechi din patrimoniul românesc. Toate sunt originale şi aparţin unor perioade din cultura Cucuteni şi am ales special dintre toate piesele de la Iaşi piesele de marcă, piesele cele mai frumoase care au fost la New York, la Vatican, la Atena, la Oxford şi în Eleveţia. Practic avem o cremă a cremei în această expoziţie. Am fi putut să o facem mult mai mare dar sper cu altă ocazie să putem accede la un spaţiu mai generos”, a spus preşedintele Fundaţiei „Cucuteni pentru Mileniul III”.
„În România sunt peste 2.000 de situri de Cucuteni, care aşteaptă să fie săpate, nu s-a săpat nici 1% din toate localităţile din Cucuteni. Sunt zeci de mii de vase care aşteaptă să fie scoase, pentru toate acestea trebuie fonduri. Fiecare vas care să apară într-o expoziţie costă 2.000-3.000 de euro, munca şi toată energia depusă pentru descoperirea şi restaurarea lui”, a arătat Dumitrescu.
El a mai explicat că expoziţii permanente care cuprind colecţii de vase de Cucuteni se găsesc la Botoşani, Piatra Neamţ, Iaşi, Bârlad şi Bacău.
Expoziţia „Cultura Cucuteni, valori regăsite ale preistoriei europene” este organizată de Ministerul Tineretului şi Sportului, în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Asociaţia Culturală Arkeo, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti.