Spaniolii, italienii, francezii contabilizează numărul feminicidelor. Ţin numărătoare victimelor de sex feminin în ceea ce priveşte faptele comise cu violenţe: câte femei aau fost bătute, hărţuite, asasinate.
A 11-a femeie ucisă de partener în Spania, anul acesta, a fost o româncă: Alina, 34 de ani, mama unui copil.
A 75-a femeie din Franţa asasinată anul trecut a fost o româncă, Laura, în vârstă de 30 de ani, specializată în asistenţă socială. Laura a fost strangulată de iubitul ei român, care s-a predat apoi la secţia de jandarmerie din Saint-Rémy-lès-Chevreuse.
În România, violenţa împotriva femeilor nu este tratată drept fenomen sau problemă gravă la nivel de societate. Nu are un capitol separat în statisticile Ministerului de Interne.
Libertatea a întrebat Inspectoratul General al Poliţiei Române: câte infracţiuni săvârşite cu violenţă având drept victime femei au fost înregistrate de Poliţia Română în cursul anului 2019?
Răspunsul IGPR a fost că nu ştie exact: „În referire la violența domestică, potrivit situației statistice a persoanelor și a infracțiunilor prevăzute de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, în anul 2019 au fost sesizate 44.094 de fapte (nu deținem o statistică a faptelor defalcate pe gen)”.
În ceea ce priveşte infracţiunile comise cu violenţă, IGPR precizează că „au fost înregistrate 33.946 victime de sex feminin, 51 dintre acestea fiind victime ale infracțiunii de omor”.
51 de victime înseamnă că o româncă este ucisă pe săptămână. Statistica Poliţiei se opreşte aici, din păcate. Nu precizează cine le-a ucis, partenerul sau un fost partener, un străin, o rudă.
Înghesuială pe linia verde de la ANES
Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) colaborează cu ONG-urile pentru a interveni în ajutorul femeilor. E o soluţie la care au recurs, încă de acum mulţi ani, şi autorităţile din statele occidentale.
Din 2015, ANES pune la dispoziţia cetăţenilor o linie telefonică gratuită, 0800 500 333. În 2019, acest număr a fost apelat de 2245 de ori, incluzând apelurile scurte, fără dialog, şi revenirile persoanelor care apelaseră linia anterior.
Secretarul de stat Mihaela Andreianu precizează, pentru Libertatea, că 1773 de apeluri au fost preluate, 447 au fost apeluri scurte, iar 25 de apeluri nu au fost preluate,”datorită angajării în convorbire cu o altă victimă”.
Dintre apelurile preluate, 974 semnalau fapte privind violenţa domestică, 5 apeluri semnalau fapte din domeniul egalităţii de şanse (hărţuire sau exploatare la locul de muncă, discriminare de gen), iar 4 apeluri semnalau suspiciuni privind traficul de persoane.
Un apel a vizat fapte de violenţă psihologică asupra unei persoane cu handicap, aflată într-un centru rezidenţial. Iar 789 dintre apeluri nu au fost de competenţa ANES.
Cum se ocupă Agenţia de problemele femeilor care apelează linia verde? În primul rând, susţine Mihaela Andreianu, prin consiliere şi informare. Operatorii ANES îndrumă potenţialii martori sau victime către instituţiile abilitate să ia măsuri în cazurile lor. În ceea ce priveşte faptele de violenţă domestică, ANES a „întreprins demersuri către autorităţi / ONG-uri pentru un număr de 57 de situaţii semnalate (inclusiv reveniri)”.