Agenția de Investigații Judiciare (OIJ) a confirmat miercuri că în ianuarie a murit un om de afaceri de origine română care era cercetat ca suspect principal al plasării pe piață de guaro cu metanol, ceea ce ar fi cauzat moartea a cel puțin 48 de persoane.
Guaro este un lichior produs prin distilarea trestiei de zahăr, dar în țările din America Latină e folosit ca termen generic pentru orice fel de lichior. Băutura e incoloră și clară.
Informația despre moartea românului a fost furnizată odată cu raportul privind o nouă descindere în locuința acestuia, în Granadilla de Curridabat, San Jose, în căutarea mai multor dovezi legate de prezența metanolului în lichior.
În acest caz, persoana anchetată a fost un bărbat de 54 de ani pe nume Rădulescu, și potrivit Tribunalului Electoral Suprem (EST), acesta a primit cetățenia costaricană prin naturalizare, întrucât în august 2010 s-a căsătorit cu o localnică, de care a divorțat doi ani mai târziu.
OIJ a mai comunicat că moartea românului a survenit din cauze naturale.
În ceea ce privește obiectivul percheziției, efectuată de ofițerii secției Omucideri, acesta a fost obținerea mai multor dovezi privind producția și distribuția de alcool, deoarece acea casă era folosită ca birou și centru de distribuție a băuturilor alcoolice.
Anchetatorii au confiscat un număr mare de documente, telefoane mobile și, în plus, s-au imobilizat instalațiile folosite pentru producerea băuturilor alcoolice.
În prezent, alte persoane de origine română locuiesc în acea proprietate.
Ancheta în care a apărut Rădulescu a fost deschisă pe 13 octombrie 2020, când șase bărbați și o femeie care locuiau în Ciudadela La Carpio, în La Uruca, San José, au murit după ce au consumat lichior contaminat cu metanol.
În zilele următoare, decesele cauzate de alcool s-au înmulțit și, pe 23 octombrie anul trecut, Poliția Judiciară a percheziționat casa românului din Granadilla, unde a confiscat 15.378 de sticle, care conțineau alcool cu metanol.
Omul de afaceri român a importat anterior mai multe tancuri de guaro din Panama și, după îmbuteliere, a plasat sticlele în 66 de afaceri din cele șase provincii din Costa Rica. Existau 32 de magazine în San José, șapte în Alajuela, 18 în Cartago, nouă în Heredia, patru în Guanacaste și șase în Limón.
Unitatea de supraveghere a sănătății din Ministerul Sănătății a înregistrat, până la 17 decembrie a anului precedent, un total de 48 de decese în țară legate de consumul de metanol. Au fost 41 de bărbați și șapte femei, cu un interval de vârstă cuprins între 23 și 82 de ani.
În cursul lunii ianuarie a acestui an au fost înregistrate decesele a cinci locuitori din Upala și patru din San Pablo de Heredia, legate de consumul de alcool contaminat cu metanol.
Foto: Agenția de Investigații Judiciare Costa Rica
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro