Pe 13 octombrie a fost termen în procesul în care clanul Boceanu e judecat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.
Un singur inculpat prezent la proces
În dosar sunt 8 inculpaţi puşi sub acuzare. Dar în băncile lungi din sala Tribunalului Argeş sunt numai doi oameni: reporterul Libertatea şi Lucian Boceanu, zis „Badea”. Din tot grupul infracţional organizat, el e ultimul obligat să se prezinte în instanța de judecată ori de câte ori e chemat, fiindcă se află sub control judiciar.
În faţa prezidiului instanţei se află trei avocaţi care aşteaptă să înceapă procesul: apărătorul lui Lucian Boceanu, o avocată din oficiu ce reprezintă interesele tuturor victimelor din dosar şi un coleg de-al ei, care semnează de zor formulare, ca să-i substituie pe apărătorii absenţi ai celorlalţi inculpaţi. El nici măcar n-a mai apucat să-şi pună roba, pentru că-n următoarele două minute, procesul s-a şi terminat.
Un magistrat a anunţat de la prezidiu că judecătoarea Patricea Soare lipseşte, iar procesul se amână pentru data de 10 noiembrie.
Lucian Boceanu a ieşit din sală grăbit. A mai trecut un termen. În urma lui, pe un ecran de pe holul pustiu al tribunalului rula, cu sunetul oprit, spotul CSM despre „justiție pentru oameni”: „Dacă am putea, am opri timpul, înainte ca orice rău să se întâmple. Dar nu putem face asta. Ce putem face însă este să fim aici ori de câte ori e nevoie de justiţie, pentru a-ţi apăra drepturile.”
Cum n-a fost oprit timpul, înainte ca răul să se întâmple
Mihaela Miloiu e una dintre victimele traficate de clanul Boceanu. Libertatea a relatat pe larg acest caz, după ce tânăra a fost ucisă.
Fata era din satul argeşean Capu Piscului şi avea doar 15 ani când a intrat pe mâinile traficanţilor de carne vie din Câmpulung. Dafinel Boceanu, fratele mai mic al lui Lucian Boceanu, e cel care, în 2013, a ademenit-o pe Mihaela, chiar din poarta liceului unde ea învăţa.
Dafinel a folosit metoda „lover-boy”, spunându-i adolescentei că o iubeşte şi că, imediat după ce va deveni majoră, o să se însoare cu ea. Apoi, i-a propus să se prostitueze, ca să aibă amândoi din ce trăi.
În primăvara lui 2016, Mihaela le-a mărturisit totul celor de la DIICOT, care investigau activitatea infracţională a fraţilor Boceanu. O altă minoră traficată le-a declarat atunci anchetatorilor că fraţii Boceanu au vrut să le scoată din țară pe ea și pe Mihaela Miloiu ca să practice prostituția în străinătate.
Acuzat de complicitate la trafic de minori şi proxenetism, Dafinel şi-a recunoscut fapta şi a primit 3 ani cu suspendare. Tribunalul Argeş l-a obligat să presteze muncă în folosul comunităţii la Inspectoratul Școlar Judeţean sau la Protecţia Copilului.
Mihaela Miloiu nu a scăpat din mâinile traficanţilor. În octombrie 2016, la indicaţiile lui Lucian Boceanu, coordonatorul reţelei de trafic, Dafinel Boceanu a dus-o pe Mihaela în Lausanne, unde a obligat-o să se prostitueze. După numai câteva săptămâni, în noaptea 29/30 noiembrie 2016, ea a urcat în maşina unui client francez, care avea să o ucidă.
Nimeni nu i-a „apărat drepturile” Mihaelei Miloiu și nici n-a oprit timpul „înainte ca orice rău să se întâmple”, cum spune CSM.
Franţa: procese care durează 3 zile
Cadavrul fetei, ascuns într-o pădure din localitatea franceză Frasnois, aflată lângă granița cu Elveția, a fost descoperit pe 15 decembrie 2016. Pe trupul ei erau 26 de lovituri de cuţit, iar chipul îi fusese desfigurat în bătaie. Ca să o poată identifica, anchetatorii francezi au făcut un portret-robot 3D pe care l-au distribuit în toată Europa.
Tot atunci, într-un oraş elvețian aflat la 12 km de Lausanne, un trecător a găsit pe jos cartea de identitate a Mihaelei Miloiu. Pe ea, era o urmă de sânge. Dar nu s-a făcut imediat legătura între acel buletin şi „necunoscuta din Frasnois”.
Poliţiştii elvețieni cercetau însă rețeaua de proxeneţi români, iar telefoanele le erau interceptate. Atunci când ei au fost auziţi discutând despre o tânără dispărută în noaptea de 29/30 noiembrie 2016, puzzle-ul identificării victimei a fost rezolvat.
Mai departe, anchetatorii francezi au verificat spitalele din zona unde fusese găsit cadavrul. Au descoperit că, în noaptea crimei, la urgenţe s-a prezent un bărbat cu mâna grav rănită. Era Alexandre Verdure, un francez de 30 de ani care lucrase ca jandarm. ADN-ul său a fost găsit asupra victimei, iar în noiembrie 2017, a fost arestat. Trecuse un an de la crimă.
În ianuarie 2020, Verdure a fost trimis în judecată pentru omor calificat. Procesul lui a fost programat spre sfârşitul anului şi a durat trei zile. Iar pe 11 decembrie 2020, bărbatul a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.
A urmat procesul în apel şi după alte trei zile de judecată, pe 25 septembrie 2021, Verdure a primit verdictul final: 30 de ani de închisoare.
România: niciun inculpat în arest
De investigarea celor care au traficat-o pe Mihaela Miloiu s-au ocupat elveţienii şi românii care, în iulie 2017, cu sprijinul Eurojust (agenție a Uniunii Europene care se ocupă de cooperarea judiciară), au făcut o echipă comună de anchetă. Iar în ianuarie 2019 au descins simultan la adresele suspecţilor, în Câmpulung şi în Lausanne.
Din cei 9 suspecţi, au fost găsiți și arestaţi preventiv doar Dafinel Boceanu şi Florin Gogoci, zis „Matiz”. Pentru ceilalţi (Lucian Boceanu, zis „Badea”, Ion Boceanu, zis „Ali/Aladin”, Fernando Boceanu, Vasile Alexandru, Teofil Alexandru, Cătălin Frântu, zis „Prinţu” şi Mircea Covaci) „au fost emise mandate europene de arestare”, preciza Christian Buffat, procurorul de caz din Elveţia, pentru radio LFM,
În România, DIICOT anunţa că din activitatea infracțională, clanul Boceanu a obţinut peste două milioane de euro.
Ancheta a mai durat 2 ani şi jumătate. Între timp, Dafinel şi Gogoci au fost puşi în libertate. În august 2020, Lucian Boceanu a fost prins şi adus din Germania. Dar după numai trei luni, a scăpat şi el de arest preventiv, iar în decembrie anul trecut, arestul la domiciliu i-a fost înlocuit cu controlul judiciar.
A dat 8.000 de lei, ca să închirieze o victimă
La doar patru luni distanță, în decembrie 2020, DIICOT a trimis în judecată opt inculpaţi. Potrivit rechizitoriului, fraţii Boceanu acţionau ca un grup infracțional organizat, avându-l ca lider pe Lucian Boceanu. Folosind, în principal, metoda „loverboy”, racolau tinere, pe care le exploatau, prin obligarea la practicarea prostituției în Elveția, din octombrie 2016 până la sfârşitul lui septembrie 2017, și în Italia – până la sfârșitul lunii octombrie 2017.
Dafinel Boceanu, spun procurorii, era „pe al doilea palier al grupului infracțional organizat, racolând și supraveghind activitatea de exploatare sexuală a tinerelor”.
Unul dintre traficanţi, Florin Gogoci, avea doar 16 ani la data comiterii faptelor. Potrivit acuzării, el a primit 8.000 de lei de la Lucian Boceanu, ca să-i închirieze o victimă, pentru trei luni. Tânăra a fost convinsă să se urce în avion, spre Elveţia, după ce Gogoci a minţit-o că astfel îl ajută să-i plătească o datorie lui Boceanu şi că ea va primi jumătate din banii obținuți din prostituție. Ajunsă în Lausanne, fata a reușit să fugă după două săptămâni.
Fraţii Boceanu trimiteau în România banii obţinuţi din prostituţie prin interpuși, folosind serviciile de transfer rapid. În 2017, liderul grupului infracţional şi-a cumpărat din Germania un autoturism Porsche pe care a dat 46.000 de euro, iar apoi l-a înmatriculat pe numele mamei sale.
Dafinel şi-a recunoscut iar faptele
La Tribunalul Argeş, dosarul a fost mai întâi verificat în camera preliminară, iar procesul a început în iulie anul trecut. La primul termen, în sala de judecată n-a venit decât Lucian Boceanu, iar judecătoarea Patricea Soare a cerut ca și ceilalţi inculpaţi să fie aduşi cu mandat la proces.
În cazul a doi dintre ei, Ion Boceanu şi Vasile Alexandru, jandarmii au raportat că nu pot fi găsiţi, deoarece ei nu mai locuiau la adresele de domiciliu de ani buni.
În acest proces, Dafinel Boceanu este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane (două victime), proxenetism (victimă – Mihaela Miloiu), spălare a banilor în formă continuată şi complicitate la spălare a banilor.
Procurorii spun că din exploatarea Mihaelei Miloiu, Dafinel Boceanu a obţinut, din 7 octombrie 2016, când a adus-o pe fată în Elveţia, şi până pe 30 noiembrie 2016, când ea a fost ucisă, cel puţin 13.000 de franci elveţieni.
În faţa instanţei, Dafinel Boceanu şi-a recunoscut faptele şi a solicitat, la fel ca în procesul din 2016, să fie judecat în procedura simplificată, adică doar în baza probelor adunate de procurori, caz în care pedeapsa îi e redusă cu o treime.
Tot pe procedura simplificată a mers şi Cătălin Frîntu, acuzat de complicitate la săvârșirea infracțiunii de proxenetism.
Prin urmare, părinţii Mihaelei Miloiu nu mai pot fi reaudiaţi ca martori: declaraţiile lor l-ar incrimina pe Dafinel Boceanu, dar procedura simplificată spune că judecata se face doar în baza probelor adunate de DIICOT.
Victimele, aduse cu mandat
Lucian Boceanu şi ceilalţi trei inculpaţi prezenţi la proces au cerut să fie judecaţi în procedura de drept comun. Au contestat toate declaraţiile date în anchetă de martori şi de victime şi au solicitat reaudierea lor în faţa instanţei.
Dar la 6 ani distanţă de la momentul faptelor descrise în rechizitoriu, martorii nu mai vin la proces. Judecătoarea a cerut ca ei să fie aduşi cu mandat, însă unii s-au mutat de la adresa din buletin sau au plecat din ţară, iar alţii nu vor să fie găsiţi de jandarmi.
În dosar sunt opt victime. La solicitarea inculpaţilor, şi ele trebuie reaudiate, deşi rememorarea traumelor înseamnă revictimizarea acestor tinere.
Potrivit încheierilor de şedinţă de pe rejust.ro, în mai anul acesta, judecătoarea Soare a emis mandate de aducere pentru cinci dintre victime.
Proces cu prezenţă facultativă
La termenul din iunie, două victime au fost aduse în sala de judecată. Ele au spus că au copii mici şi că le-a fost greu să vină la proces. Dar, pentru că avocatul lui Dafinel Boceanu lipsea din sală, victimele n-au putut fi audiate atunci. Au dat declaraţii abia în septembrie, când, la cererea procurorului de şedinţă, audierea lor s-a făcut prin videoconferinţă, pe WhatsApp.
O altă victimă a trimis instanţei un e-mail, în care anunţa că deocamdată nu poate veni la proces, întrucât are un copil bolnav şi e cu el în Germania.
Dintr-o amânare-n alta, au trecut 16 luni de când fraţii Boceanu sunt judecaţi la Tribunalul Argeş. La ultimul termen, pe 13 octombrie, era programată audierea a 6 martori. A fost lăsată pe data viitoare, pentru că acum a lipsit chiar judecătoarea. E a doua oară în acest an când se întâmplă asta.