Toți cei șase copii internați la Iași sunt în stare stabilă, dar medicii au luat decizia internării lor direct pe ATI pentru a putea interveni rapid în cazul în care starea lor se agravează.
„Îi punem pe ATI pentru că pacientul pediatric are risc de decompensare. O deshidratare la un pacient pediatric are risc mai mare decât la un adult, de aceea ne luăm o măsură de precauție. Acel copil va fi monitorizat permanent, pentru a evita o decompensare. Pacienții de la ATI nu sunt doar cei intubați și ventilați mecanic, ci și cei cu risc, în dezechilibru hemodinamic”, a declarat dr. Alina Belu pentru Libertatea.
Medicul a detaliat două dintre cazurile internate. Primul este un copil născut în urmă cu șapte zile, care a fost adus la spital de părinți cu stări de vomă și alte manifestări digestive și a ieșit pozitiv la COVID. „Niciodată nu poți să riști să nu pui un astfel de caz pe ATI, fiindcă se poate decompensa în orice secundă”, a explicat managerul spitalului.
Un alt caz este cel al unui copil cu pielonefrită cronică – o afectare gravă a rinichiului. Alina Belu spune că majoritatea celor ajunși în această situație au comorbidități peste care se adaugă și riscurile în urma infectării cu SARS-CoV-2.
Medicul a mai spus că, în ultimele șase luni, secțiile de Terapie Intensivă din spital sunt pline aproape încontinuu.
Valul patru ne face să fim vigilenți. Trebuie să avem grijă de copiii aceștia, să aibă tot ce este nevoie, ca să nu se decompenseze. La noi, ATI e plin permanent, sunt perioade în care nu mai avem niciun loc, în special fiindcă pacienții non-COVID sunt foarte mulți. Avem presiunea foarte mare, pentru că vin pacienți din toată Moldova.
Dr. ALina Belu: