Bilanțul deceselor provocate de Covid-19 se apropie de 5.000, iar cel al infectărilor, de 130.000.
În continuare, China este cea mai afectată țară, cu peste 3.000 de morți și peste 80.000 de bolnavi, urmată de Italia, care e focarul Europei, cu peste 800 de decese și aproape 12.500 de infectări cu coronavirus.
La răspândirea coronavirusului au contribuit șase greșeli majore făcute de tot atâtea țări.
1.China a făcut, de departe, cea mai mare greșeală când a ținut secrete primele îmbolnăviri, în decembrie anul trecut. Nedându-și seama ce dezastru va genera decizia lor, autoritățile au încercat să-i reducă la tăcere, prin amenințări, pe toți cei care avertizau asupra noului virus.
Unul dintre doctorii vizionari care au anticipat epidemia izbucnită în China, Li Wenliang, a murit la începutul lunii februarie, după ce s-a îmbolnăvit de coronaviroză.
2.Japonia a luat decizia de a bloca pe nava de croazieră Diamond Princess toți pasagerii, după depistarea virusului la bord. Nava a devenit un focar de infecție, iar după ce, în sfârșit, li s-a permis oamenilor să plece, s-a constatat că 23 dintre ei nu fuseseră testați corect.
“Recunosc, politica noastră de izolare nu a fost perfectă. Niciun loc nu este perfect, cu excepția unui spital”, avea să recunoscă ulterior ministrul Sănătății din Japonia.
3.În Italia, un bărbat infectat cu coronavirus a fost lăsat să aștepte pe culoarul unui spital din Lombardia 36 de ore înainte de a fi consultat de un medic, pe 19 februarie. În acest timp, pacientul a interacționat cu personalul medical din spital și cu membrii familiei sale.
Tot în Italia, când au aflat de planurile de carantinare a regiunii de nord, oamenii, indisciplinați, au fugit din zonele care urmau să fie închise, neținând cont că exista posibilitatea să fie deja infectați cu Covid-19.
4.În Marea Britanie, unui profesor de matematică i s-a permis să revină acasă din Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus, pe 26 ianuarie, fără a fi testat. Mai târziu, tot în Regatul Unit aveau să se întoarcă patru britanici care fuseseră pe nava de croazieră Diamond Princess.
Azi, în Marea Britanie sunt aproape 600 de bolnavi și au fost raportate 10 decese.
5.În Statele Unite ale Americii, primul avion cu cetățeni americani întorși acasă din Wuhan a fost așteptat, pe 29 ianuarie, de cadre medicale total nepregătite pentru o astfel de situație: nu purtau echipamente de protecție și nu fuseseră instruite în legătură cu protocolul pe care trebuie să-l aplice.
Tot în America, o femeie aflată în carantină într-un spital din San Diego a fost lăsată să plece acasă, deși venea din Wuhan și prezenta simptome de coronaviroză. Retestată ulterior, a fost depistată pozitiv la Covid-19 și internată din nou.
În prezent, în SUA sunt aproape 1.400 de persoane infectate și au fost raportate aproape 40 de decese.
6.În Coreea de Sud, o biserică a organizat, pe 20 februarie, căsătorii în masă, deși țara era deja afectată de epidemia de coronavirus. Celor 6.000 de participanți li s-a cerut să-și dea jos măștile de pe față în timp ce spuneau rugăciuni.
Azi, Coreea de Sud e a patra cea mai afectată țară din lume de coronavirus, cu aproape 8.000 de îmbolnăviri și peste 60 de decese.