Sărbătoare religioasă cu semnificații diferite, foarte importantă pentru ambele religii – iudaism și creștinism – Paștele sau Paștile celebrează Învierea Domnului pentru creștinii catolici și ortodocși, iar Pesah – Paștele evreiesc – este o sărbătoare religioasă celebrată de evrei în amintirea eliberării din robia egipteană și ieșirii lor din Egipt (Exodul), sub conducerea lui Moise.
Fie că celebrăm Învierea sau libertatea, în acest an, sărbătorile arată diferit, din cauza măsurilor luate pentru a preveni răspândirea contaminării cu COVID-19.
Chiar dacă este important să respectăm cu strictețe distanțarea socială pentru a preveni riscurile de infecție și, de ce nu, de a ne arăta iubirea față de ceilalți, asta nu înseamnă că nu putem cinsti aceste sărbători din confortul căminului.
Pentru a trece mai ușor peste această experiență în care izolarea scoate pe mulți din zona de confort psihic, există multe soluții la îndemână.
Iată câteva recomandări venite din partea specialiștilor Health University din Utah, Statele Unite ale Americii (SUA), țara cu cele mai mari probleme cauzate de coronavirus.
Preparați mâncăruri tradiționale
Fie că sărbătorim cu ouă roșii sau încondeiate, friptură de miel, drob, cozonaci, pască sau matzo, mâncarea este, de regulă, în centrul oricăror sărbători.
Și este o tradiție pe care o putem respecta lesne de acasă.
Pentru cei care nu știu să gătească, acum este momentul oportun să învețe, mai ales că sunt multe rețete disponibile pe internet, dacă nu aleg varianta comandării online.
Sunt disponibile online oale cu bunătăți, cozonaci calzi, ouă gata vopsite și multe tipuri de meniuri. Tot online se pot comanda zarzavaturi și legume proaspete direct de la producători.
Fotografii și amintiri cu cei dragi
Pentru cei care au familia la distanță și nu se pot reuni în jurul mesei tradiționale, o soluție propusă de experții universității americane este rememorarea momentelor petrecute în anii trecuți.
Fotografiile din trecut, discuțiile cu familia – inclusiv prin mijloace de comunicații online – amintirile și comunicarea sub orice formă cu cei dragi vor ajuta.
Cere membrilor familiei să distribuie o fotografie făcută anii trecuți, în timpul sărbătorilor pascale, în grupul de chat. Toți participanții la discuție se vor amuza copios citind remarcile și amintirile fiecăruia.
Health University of Utah:
Arată-ți suportul și recunoștința pentru personalul medical
În această perioadă, personalul medical își riscă viața și se sacrifică pentru a trata pacienții în spitale.
Ei sunt eroi care nu pot fi alături de familie acum, nu pot petrece sărbătorile în tihnă, în pace și în confortul locuinței.
Dacă nu ai cum să ajuți făcând donații pentru echipamente medicale sau soluții dezinfectante, poți face mici gesturi cu impact semnificativ.
Ce spui de un mic banner, afiș sau mesaj postat pe rețelele de socializare în care să le mulțumești eroilor din sănătate?
Este un gest mic, dar care contează enorm mai ales când vine din inimă, cu iubire.
Bucură-te de niște muzică
Ține-ți moralul ridicat și zâmbește mereu ascultând muzică. Îți poți crea un playlist cu muzică specială pentru sărbători sau orice fel de muzici care te fac să zâmbești.
Este simplu, la îndemână și efectul este garantat.
Meditează sau spune o rugăciune
În special în această perioadă de incertitudini, rugăciunea sau meditația pot ajuta enorm în reducerea stresului și anxietății. Sunt modalități foarte simple de a te calma și de a-ți reda pacea.
Indiferent de credință și religie, poți petrece câteva momente reflectând la toate lucrurile pentru care îți poți exprima recunoștința.
Ieși la o plimbare în jurul locuinței
Distanțarea fizică nu înseamnă că trebuie să stăm închiși în casă 24/7. Putem ieși câteva minute în apropierea locuinței pentru a ne bucura de o scurtă plimbare, de soare, de lumină, de copacii înfloriți, de verdeață de cântecul vesel al păsărilor.
Soarele, lumina și căldura acestor zile ne va ridica moralul și ne va ajuta enorm.
Tot ce trebuie să facem este să respectăm măsurile comunicate de autorități și să prevenim răspândirea unui virus care a omorât deja peste 150.000 de oameni și a infectat aproape 2,3 milioane de persoane la nivel mondial.
Totul va fi bine, dar asta depinde de fiecare dintre noi. Și de tine.
Sărbători cu bine!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro