- Persoana care a decedat era o femeie de 60 de ani, din Țăndărei. Aceasta a fost “pacientul zero”.
- Au fost depistați pozitivi alți 6 pacienți și un angajat al clinicii (personal auxiliar), a confirmat pentru Libertatea Grupul de Comunicare Strategică.
- Există o anchetă epidemiologică în curs de desfășurare.
- Centrul a luat măsuri de protecție după depistarea primului caz, dar încă nu au fost testați toți pacienții, la 9 zile de la începerea anchetei epidemiologice.
- Ca și în cazul rețelei de dializă Diaverum, caz investigat și el de Libertatea și unde au murit 8 oameni, pacienții de le Fresenius sunt dintre cei mai vulnerabili oameni la COVID-19.
Pacientul zero
Șapte persoane din Țăndărei au decedat din cauza infecției cu noul coronavirus până pe 4 aprilie, conform declarațiilor ministrului de interne Marcel Vela.
Una dintre acestea era o femeie de 60 de ani, cu multiple probleme de sănătate, care făcea dializă la centrul Fresenius din orașul Slobozia, singurul centru privat de dializă din întregul județ Ialomița.
În lipsa unor date oficiale, informația a fost confirmată pentru Libertatea de Mariana Iancu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, unde femeia a fost internată cu insuficiență respiratorie.
Aceasta a început să se simtă rău din data de 23 martie. Avea febră, frisoane și cefalee. A fost internată pe 25 martie la Secția de Nefrologie a spitalului din Slobozia. Pe 26 martie i s-au recoltat probe pentru COVID-19, iar testul a ieșit pozitiv. Femeia nu avea istoric de călătorie și nici contact recunoscut cu caz confirmat, conform informării Grupului de Comunicare Strategică.
A decedat pe 31 martie 2020 și a fost anunțată ca decesul nr. 70 din România.
Pentru clinica unde făcea dializă, a fost “pacientul zero”.
Încă 6 pacienți și un cadru medical, pozitivi
“Ancheta epidemiologică e în curs de desfășurare, atât pot să vă spun, sărut mâna. Nu pot comunica date despre COVID, sărut mâna”, a spus directorul DSP Ialomița Dan Noel și a închis.
Grupul de Comunicare Strategică a declarat pentru Libertatea că ancheta a început în 27 martie, seara, “când au înregistrat un caz de infectare la o persoană care a și decedat”.
Până în prezent au depistat pozitiv alți 6 pacienți și un reprezentant al clinicii (personal auxiliar).
Grupul de Comunicare Strategică, pentru Libertatea:
În urma decesului femeii, personalul medical din centru a fost testat, precum și o parte dintre pacienți, au povestit surse apropiate cazului.
Dar alți pacienți nu au fost testați nici până duminică, 5 aprilie, deși au trecut 9 zile de la confirmarea primul caz.
Testele, trimise la București, deși există aparat de testare în Slobozia
Toate probele prelevate în Ialomița sunt trimise pentru prelucrare la București. Spitalul din Slobozia are un aparat propriu de testare, dar încă nu are kituri, deci nu îl poate folosi.
A mai comandat recent un al doilea aparat, iar acesta, precum și kiturile de testare pentru primul aparat, urmează să sosească săptămâna viitoare, a spus duminică Mariana Iancu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia.
Măsurile luate după moartea pacientei
”După ce a fost cazul cu pacienta (decedată, n.r.), au început să ia niște măsuri. Au început să îi bage câte trei în mașină, au făcut un cort în incinta clădirii respective, mai întâi îi triază”, au povestit surse apropiate cazului.
Cadrele medicale sunt foarte echipate acum. Pacienții au o mască. Sunt dezinfectați când vin, li se ia temperatura, seara sunt sunați dacă au simptome.
Surse Libertatea:
”Cu toate astea, dacă ei sunt asimptomatici și nu sunt testați, nu au cum să afle dacă sunt infectați. Nu știm dacă e vorba de lipsa testelor sau ceva”.
Cum li s-a comunicat pacienților decesul femeii din Țăndărei
Pacienții centrului au fost informați de decesul femeii de 60 de ani, dar nu a fost un anunț oficial.
”Ei ieșiseră de la dializă și așteptau să le vină mașina să îi transporte acasă. Și a venit asistenta șefă. Era un grup mai restrâns, trei, patru persoane. Exact când să plece acasă, le-a zis de doamna aceea. Nu i-a anunțat când erau la salon, de față cu toți, să îi anunțe oficial. A fost mai informal”.
Pacienților li s-a mai spus și de un al doilea caz pozitiv, un bărbat care venea la dializă în aceeași mașină cu femeia din Țăndărei.
Despre celelalte cazuri confirmate nu li s-a mai comunicat nimic.
O pacientă pozitivă, dusă la Colentina. Primarul a aflat de aceasta pe surse
Unul dintre cei șase pacienți pozitivi este din comuna Ciulnița.
E o femeie care făcea dializă la centrul Fresenius din Slobozia, a confirmat pentru Libertatea primarul comunei, Gheorghe Stelică. Nu prezenta simptome, dar testul ei a ieșit pozitiv. A fost dusă la Spitalul Colentina din București joi, pe 2 aprilie.
”A fost la centru pe data de 1 aprilie și i s-a făcut acest test, nu știu de ce. Pe data de 2 aprilie, printr-o sursă care era la Comandament (Comandamentului Local pentru Situaţii de Urgenţă, n.r.), nu că ne-a anunțat ISU sau DSP, nu, am aflat dintr-o sursă care ne-a spus «vedeți că aveți o persoană cu un test pozitiv, vedeți ce faceți»”.
Primrul comunei, Gheorghe Stelică:
”Atunci am luat legătura, am hotărât să meargă într-un centru unde poate să i se facă dializă în continuare și s-a hotărât să vină să o ia, au luat-o cu Salvarea, cu medic lângă dumneaei și au mers unde poate să i se asigure tratament corespunzător. Mai mult de atâta eu nu știu. Dacă îmi spunea cineva, vă puteam confirma și eu”.
Un aparținător explică de ce ar fi esențială testarea periodică în rândul pacienților dializați
”În primul rând, dacă sunt pacienți asimptomatici și nu s-au făcut teste, aceștia pot să îi îmbolnăvească pe toți ceilalți”, a spus ruda unui pacient care face dializă la centru.
Protocolul de testare ar trebui să fie diferit pentru acești pacienți față de protocolul de testare a populației generale aflat în vigoare la nivel național, adaugă aparținătorul.
”Anume, să fie testați periodic toți pacienții din centrele unde sunt deja pacienți confirmați cu COVID-19 sau deja decedați, iar în celelalte centre unde nu există cazuri să fie măcar testate periodic eșantioane de pacienți.”
”Spre deosebire de populația generală, aceștia nu pot respecta izolarea absolută pentru că trebuie să meargă regulat la centrul de dializă. Nu au cum să evite contactul”, argumentează ruda pacientului.
”Acest lucru crește foarte mult riscul de transmitere a virusului, inclusiv către cadrele medicale, dar mai ales către ceilalți pacienți, care au o imunitate foarte scăzută și deci au risc mare de deces.”
Lipsa transparenței duce la panică
Vineri, 3 aprilie, au fost raportate alte trei decese din Ialomița, două dintre persoane având probleme renale.
Între pacienții centrului, a apărut teama că sunt tot de la Fresenius, ceea ce ar fi ridicat numărul de decese la trei.
”Am început să mă panichez destul de tare”, spune un aparținător.
Libertatea a verificat informația cu managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, unde aceștia au fost internați, care a spus că cele două decese nu au legătură cu centrul respectiv. Conducerea centrului privat Fresenius nu a putut fi contactată.
În județul Alba, DSP Alba a confirmat duminică că desfășoară o anchetă epidemiologică la un centru privat de dializă, după depistarea unui caz pozitiv. Între timp a mai fost confirmat un caz.