Săptămâna aceasta, jurnaliştii Libertatea scriu povestea lui Viorel, un bărbat fără picioare, dar cu skateboard, dar şi despre atmosfera dintr-un oraş aflat la graniţa unde Grecia şi Turcia, pe unde mii de migranţi încearcă să intre în Europa. La rubrica Opinii, Valeriu Nicolae scrie un text percutant despre depresie.
1. Bărbatul fără picioare, cu skateboard: „Problema mea e felul în care mă privesc oamenii – un pitic fără picioare. Îi deranjează aspectul meu”
800.000 de persoane cu dizabilități trăiesc în România fără opțiuni viabile de locuri de muncă. Cum își câștigă Viorel existența.
Reportaj de Andrada Lăutaru şi Eli Driu (foto)
2. Corespondență de la granița Greciei cu Turcia | Reporterul Mircea Barbu se află în localitatea prin care mii de migranți încearcă să intre în Europa și unde au avut loc confruntări violente
Un orășel grec de mărimea Bragadirului a devenit punctul zero al crizei refugiaților. Este vorba despre Kastanies, localitate aflată la granița cu Turcia, unde mii de migranți au sosit în ultimele zile.
Mircea Barbu, unul dintre cei mai experimentați reporteri români de teren, se află la granița dintre Grecia și Turcia, în localitatea în apropiere de care s-au adunat mii de migranți, în încercarea de a ajunge în UE, după ce Turcia a anunțat că deschide frontierele. În ultimele zile, aici au avut loc mai multe confruntări între oamenii care vor să treacă punctul de frontieră și poliția elenă.
Citește articolul AICI.
3. Specialist în boli infecțioase, despre coronavirus: „Este foarte probabil să avem un număr foarte mare de cazuri, din păcate”. Cum explică vindecarea celor 3 români aproape imediat după diagnosticare
Dr. Adrian Marinescu, medic primar în boli infecţioase la Institutul Naţional “Matei Balş”, a detaliat, pentru Libertatea, cum se diagnostichează infecţiile cu coronavirus şi ce se va schimba în abordarea medicilor pe măsură ce numărul de cazuri din România va depăşi numărul zecilor sau sutelor.
Un interviu de Alexandra Nistoroiu
4. Și ce faci când o dai în bară? Un articol despre depresie ca rușine și asumare
Unul dintre cei mai proeminenți activiști din România, care de un deceniu ajută copiii din cartierele defavorizate ale Bucureștiului, Valeriu Nicolae a scris pentru cititorii Libertatea un text intim despre cum se simt și cei mai optimiști și mai neînduplecați oameni, atunci când au momente de cădere. E un exercițiu de sinceritate și o incursiune în ceea ce, de regulă, nu recunoaștem: vulnerabilitățile noastre.
5. Cum au decis patru magistraţi că o fetiţă de 12 ani a fost cea care a corupt doi bărbați, unul dintre ei eliberat condiționat!
După cinci ani și jumătate de cercetări, un cioban care a întreţinut relaţii sexuale cu o fetiţă de 12 ani a fost condamnat, în decembrie 2019, cu suspendare. Un alt bărbat a profitat de victimă şi a susţinut că nu-i ştia vârsta, iar instanţa l-a crezut și i-a dat închisoare cu executare pentru că era în termenul de supraveghere. Sentința nu e definitivă și procesul se judecă în continuare la a doua instanță, Curtea de Apel Constanța, dar nu Parchetul, ci condamnatul recidivist a făcut apel!
6. Hulit în România, învățământul online e o soluție la coronavirus! Obligată să închidă școlile, Italia s-a regrupat rapid și dă o lecție Europei
Școlile și universitățile din Italia vor fi închise aproape o lună. Dacă profesorii și copiii nu merg la școală, nu înseamnă însă că nu se învață. Ministerul Educației a lucrat pe repede înainte la perfectarea unei platforme de învățământ la distanță. Profesorii vor primi și asistență pentru a se descurca cu noua tehnologie.
Detalii în articolul semnat de Andreea Archip
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro