Săptămâna aceasta, reporterii Libertatea au continuat dezvăluirile despre cazul Caracal, precum şi despre reţelele de traficanţi care au acţionat în zonă, în 2012, respectiv 2014. În stenogramele dosarului din 2012, apare numele “Pistol” ca protector al reţelei de traficanţi. Bărbatul ar fi oprit o victimă din a depune plângere împotriva celor care o exploatau sexual. Pistol este şi numele poliţistului care a coordonat acţiunea de verificare a casei lui Gheorghe Dincă în noaptea de 25 iulie.
Tot săptămâna aceasta, editorialiştii Libertatea au comentat, printre altele, anunţul candidaturii la preşedinţie al lui Alexandru Cumpănaşu, dar şi fuga magistratului de cetăţenii pentru care munceşte.
1. Primul vierme ieșit din cadavrul Alexandrei
“Cu mai bine de o lună în urmă, o tânără de 15 ani a dispărut de acasă iar părinții au alertat autoritățile. Autoritățile nu au făcut nimic.
Atât de nimic, încât această poveste, aparent banală la început, a devenit, rapid, radiografia cruntă a unui stat corupt, incompetent și dezinteresat în a-și apăra cetățenii. Tânăra se numește Alexandra Măceșanu, iar povestea dramatică a ajuns să poarte numele de „Cazul Caracal“. E atâta bâlbâială la autoritățile române, încât am căpătat convingerea că statul, în integritatea sa, are urgentă nevoie de un logoped. Înainte de orice. “
Aşa începe editorialul în care Patrick Andrei Hillerin îl desfiinţează pe Alexandru Cumpănaşu, după acesta şi-a anunţat candidatura la preşedinţie, pe fondul tragediei de la Caracal
2. Polițistul Pistol a condus echipa care a verificat noaptea casa lui Dincă, dar n-a intrat! Traficanții din Caracal interceptați de DIICOT descriu faptele unui anume PISTOL, complicele lor!
Echipa de investigaţie a arătat miercuri că în dosarul traficanților de minore din Caracal din 2012 apare un anume PISTOL, care a determinat o fată să nu reclame că e forțată să se prostitueze.
Ulterior, Libertatea a arătat că Pistol e polițistul care a condus, în noaptea de 25 spre 26 iulie, verificarea din fața curții lui Dincă.
Pentru că „nu au identificat indicii de săvârşire a unei infracţiuni flagrante în derulare”, Pistol și colegii lui nu au intrat noaptea în curte, deși aceea era casa de unde sunase Alexandra!
3. Drama güleniștilor din România: „Dacă ne întoarcem în Turcia, risc să mă ia la pușcărie. Acolo suntem considerați teroriști”
Doi tineri turci, căsătoriți de o lună, riscă să fie despărțiți de politica de prigoană împotriva membrilor Mișcării Gülen. Cei doi sunt adepți ai grupului al cărui profet, Fethullah Gülen, este acuzat de președintele Recep Tayyip Erdoğan că ar fi condus din umbră încercarea de lovitură de stat din 2016. În lupta pentru putere suferă mii de turci care sunt separați de familie și obligați să călătorească ilegal, în căutarea unei vieți mai bune. Unii și-au găsit liniștea în România.
Detalii în reportajul realizat de Andreea Archip
4. Magistrat fugind
”În ziua căutării Alexandrei, prim-procurorul Zăvoianu nu s-a dus pe teren, ci a stat în sediul poliției între 19:30 și 2 dimineața. Apoi s-a dus acasă să se culce și a revenit la ora 8 dimineața la Parchet, după ce colegii lui intraseră în curtea lui Dincă”, au dezvăluit pentru Libertatea oameni care au luat parte la operațiunea de salvare, în noaptea de 25 spre 26 iulie.
Fuga procurorului Zăvoianu de jurnalişti şi de întrebările legitime ale publicului este comentată într-un editorial semnat de Cătălin Tolontan.
5. Cum se vede Apocalipsa de aproape. Libertatea a vorbit cu trei români care trăiesc în São Paulo, oraș unde s-a făcut noapte în plină zi din cauza incendiilor amazoniene
La 19 august, la ora 15.00, cerul s-a întunecat deasupra orașului brazilian São Paulo. În plină zi s-a făcut noapte. Un fenomen bizar, pe care meteorologii l-au explicat prin combinarea fumului de la incendiile amazoniene cu norii și cu un front de aer foarte rece.
Detalii într-un material realizat de Delia Marinescu
6. Polițist din Caracal: „După tragedie nu s-a schimbat nimic. O singură mașină patrulează noaptea pe străzi și vorbim pe telefoane că n-avem stații radio. La fel e în toată România!”
Dotarea slabă a poliției și ”concursurile inexistente sau aranjate” au adus polițistul de rând în situația de a fi condus de oameni incapabili și neimplicați, “care lasă, de fapt, cetățeanul expus”, povestește un experimentat polițist din Caracal.