Săptămâna aceasta, reporterii Libertatea au mers pe urmele olandezului care a săvârșit cumplita crimă de la Dâmbovița, dar și ale funcționarilor din Timișoara care au plecat la distracție în Turcia.
Ziarul scrie și despre cel mai nou raport ONU despre climă, un semnal de alarmă pentru întreaga comunitate globală care trebuie să adopte măsuri spre combaterea încălzirii globale.
1. Copiii români ai burselor Erasmus: povestea Almei, unul dintre cei un milion de copii născuți din cuplurile formate în timpul studiilor în străinătate
Într-un moment în care populismul și naționalismul radical combat ideile Europei unite, e onest să descoperim și schimbările în viețile românilor, aduse de aderarea la UE. 27% dintre studenții Erasmus și-au întâlnit partenerul de viață în cursul acestei experiențe, potrivit Comisiei Europene.
Florinela Iosip spune povestea unei fetițe de doi ani și jumătate, născută dintr-o mamă româncă și un tată neamț, care au studiat în Portugalia, cu programul Erasmus, pe banii cetățenilor europeni.
2. Dincolo de fenomenul Greta Thunberg. „Nu există nici un scenariu care să stopeze creșterea nivelurilor oceanelor în acest secol”, avertizează un nou raport de mediu al Națiunilor Unite
Raportul, realizat de 100 de oameni de știință din 36 de țări, analizează cele mai noi cercetări disponibile în prezent – aproape 7.000 de studii. Este un semnal de alarmă că trebuie luate măsuri urgente pentru protejarea oceanelor și a oamenilor care depind de ele.
Detalii pe larg despre raportul ONU AICI.
3. CORESPONDENȚĂ DIN OLANDA | Din copil abuzat, Johannes Visscher a devenit prădător sexual de copii. Bunicul sinucigaș, tatăl alcoolic violent, mama internată la psihiatrie Johannes
Visscher a avut o copilărie de coșmar, cel puțin așa povestește mama lui, într-o carte pe care a publicat-o și în care își istorisește viața, pentru ca să arate „că poți reuși și dacă pleci dintr-o familie cu probleme”.
Detalii într-un material semnat de Maria Andrieș.
4. Copiii tinerilor crescuți între România și Spania: „Cei care se vor naște aici n-o să mai fie români”
Soții Rezban încă trec printr-un proces de adaptare la mentalitatea vestică, unde egalitatea de gen și feminismul se învață la școală și se practică de toată lumea.
Melisa, fiica de 21 de ani a familiei, observă tot mai des diferența pe care a făcut-o educația din Spania în formarea ei: “În România, am prieteni cu care nu mă mai întâlnesc pentru că vorbesc atât de urât de femei, atât de violent – nu îmi place. La sat se știe de femei bătute, dar oamenii fac, așa, urechi surde, și știu că și eu aș fi fost la fel dacă aș fi rămas acolo“.
Un nou material despre românii din diaspora, oferit de Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, adică Teleleu.
5. Crima din Dâmbovița | O fetiță de 11 ani, singura din familia de 6 copii care se ducea la școală, e descoperită ucisă într-un câmp de ciulini. Victima e romă, dar experiența arată că, dacă criminalul ar fi fost rom, etnia ar fi fost mult mai vehiculată
Ceva tulburător le leagă pe Alexandra Măceșanu și pe Mihaela Fieraru, ceva mai presus de situația particulară a familiilor, de mediu sau de etnia lor diferită. Amândouă au avut curajul să se opună agresorului.
Detalii în editorialul semnat de Cătălin Tolontan.
6. Opt funcționari ai Primăriei Timișoara au mers în vizită la fabrica de tramvaie din Turcia, dar s-au relaxat și în baloane! Distracție în Cappadocia
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, anunța zilele trecute că turcii din asocierea Bozankaya Otomotiv au început fabricarea tramvaielor comandate de municipalitatea de pe Bega, care va plăti 33 de milioane de euro pentru 16 vehicule.
Anunțul edilului venea la patru zile după întoarcerea de la Ankara a unor funcționari din Primăria Timișoara, care au încheiat, probabil, ultimele formalități cu reprezentanții companiei Bozankaya.
Dincolo de aspectele tehnice ale întâlnirii de lucru turco-române de la Ankara, reporterii Libertatea, Radu Roman și Răzvan Luțac, au descoperit și alte detalii.
Citește AICI tot articolul.