Daca v-ati grabit sa cumparati bradul cu cateva zile inainte de Craciun riscati ca acesta sa se usuce repede si sa nu mai reziste pana de Revelion. Va oferim cateva sfaturi practice pentru a prelungi viata acestuia ca sa va puteti bucura de verdeata lui si de mirosul deosebit.
Bradutul verde pe care l-ati achizitionat inaintea Craciunului este foarte posibil sa nu isi pastreze vigoarea pana la petrecerea de Anul Nou. De aceea este bine sa urmati cateva mici trucuri:
Nu il asezati langa surse de caldura
1.Nu asezati pomul de Craciun langa calorifer sau soba (sau alte instalatii de incalzire) pentru ca se va usca repede din cauza caldurii. Bradul trebuie sa stea intr-o camera mai racoroasa.
2. Este indicat sa-i faceti o crestatura noua (de 2-3 cm) la baza tulpinii, pentru ca bradul sa poata absorbi apa. Ca sa-si pastreze prospetimea, puneti-l intr-o galeata cu apa. Nivelul apei trebuie sa ajunga macar pana aproape de primele ramuri de jos.
3. O alta varianta ar fi sa inveliti tulpina intr-o carpa, pe care trebuie sa o udati in permanenta. Aveti insa grija ca partea crestata a tulpinii sa se afle tot timpul in apa. Altfel, rasina va astupa crestatura si bradul nu va mai putea absorbi apa. Sau puteti cauta in comert suporturi de brad speciale care au un locas pentru apa.
4. Umpleti o galeata cu pamant si asezati bradul in centrul acesteia. Ca sa nu cada puteti sa-l legati cu ajutorul unei sfori de piesele de mobilier. In fiecare zi udati pamantul. Pentru a masca sfoara, o puteti decora cu beteala.
5. Mai puteti cresta cotorul arbustului in doua si sa infigeti un cartof in capatul crestat pentru ca astfel bradul sa se poata hrani.
6. Nu incarcati pomul de Craciun cu multe globuri deoarece crengile se vor lasa repede si vor capata un aer trist. Ca regula generala, ornamentele mai grele se asaza pe ramurile mari si groase. Nu aprindeti lumanarile si artificiile puse in brad deoarece crengile pot lua foc cu usurinta.