Staţiunea Lacu Roşu
Dacă aveţi câteva zile la dispoziţie, puteţi porni spre Lacu Roşu, din judeţul Harghita, unde temperatura maximă în miezul verii nu depăşeşte 23 de grade Celsius. Aflată pe Valea Bicazului, staţiunea se află între munţi, lac şi Cheile Bicazului, la o altitudine de aproape 1.000 m.
Lacul în apropierea căruia s-a ridicat staţiunea s-a format pe la 1873, în urma unui cutremur, apele sale acoperind o pădure de brazi, ale căror vârfuri se văd şi acum iţindu-se din apă.
Aflat la poalele Muntelui Hăşmaşu Mare, lacul a căpătat numele “Roşu” de la oxizii de fier ce îi colorează apa. Localnicii au o colecţie bogată de legende despre lac, care de care mai fascinante.
Peştera Gheţarul Scărişoara
Această peşteră este celebră pentru că găzduieşte cel mai mare gheţar subteran din România. E clar că e cam răcoare acolo, nu? Ajungeţi la peşteră plecând din Arieşeni, Padiş, Alba sau Gârda de Sus, localităţi în care soarele e blând, temperaturile fiind mai domoale chiar şi acum, în miezul verii.
Găsiţi multe pensiuni agroturistice, cu proprietari ospitalieri, gata să vă pună în faţă cele mai bune bucate şi camere cu mobilier tradiţional. Aveţi la dispoziţie marcaje turistice ce vă vor ghida până la gura peşterii.
Majoritatea traseelor se află prin pădure, în apropiere existând şi alte obiective turistice interesante: Cheile Ordăncuşii, Izbucul Coteţul Dobreştilor, Muzeul Gheţar sau Gheţarul Vârtop.
Salina Ocnele Mari
Şi la Salina Ocnele Mari, temperatura e de maximum 15 grade Celsius! O găsiţi în judeţul Vâlcea, într-o zonă de deal pitorească, unde se află câteva pensiuni cochete.
Odată ajunşi în salină, aveţi la dispoziţie un restaurant, un bar, locuri de joacă pentru copii, terenuri de baschet, tenis de câmp, mese de ping-pong şi biliard, pistă de carting pentru copii, magazine cu suveniruri şi o biserică.
Periodic, în salină au loc şi expoziţii. Interesant e că se intră în subteran cu un microbuz, prin tuneluri, până la poarta dinspre spaţiul destinat turiştilor. Mai mult, la Ocnele Mari se află cel mai mare parc salin din ţară. În zonă mai pot fi vizitate Cetatea Buridava, Mănăstirea Bistriţa şi Muzeul Trovanţilor.
Ţările Baltice, relaxare şi artă
Lituania, Letonia şi Estonia se află în nordul Europei şi oferă peisaje superbe şi temperaturi joase. Capitalele lor, Vilnius, Riga şi Tallinn, sunt cochete şi pline de cafenele şi berării. Temperaturile medii de vară în aceste ţări nu depăşesc 20 de grade Celsius.
În Austria, prin munţi
Munţii Alpi ar putea părea atractivi doar iarna, pentru schi. Dar nu e aşa! În Germania sau Austria, puteţi petrece o vacanţă frumoasă într-una dintre staţiunile din Alpi, cu hotelurile şi cabanele lor pitoreşti. Recomand mina de argint din Austria, numită Schwaz, sau cetatea Tratzberg, unde e cel mai cunoscut portret al lui Vlad Ţepeş!
La Chamonix, creste înzăpezite
Staţiunea Chamonix se află în Franţa, dar la graniţă cu Italia şi Elveţia şi oferă creste înzăpezite la orizont. Drumeţiile pe munte sunt la ordinea zilei, dar nu vă aventuraţi!