Rusia a lansat rachete asupra regiunii sudice ucrainene Odesa două nopți la rând, lovind porturile de la Marea Neagră, după ce a renunțat la acordul privind cerealele care permitea trecerea în siguranță a navelor de marfă.
Ministerul ucrainean al Agriculturii a declarat că „60.000 de tone de cereale au fost, de asemenea, distruse” în portul Ciornomorsk, situat lângă orașul Odesa.
Instituția de la Kiev a precizat că aceste grâne trebuiau să fie „trimise prin coridorul de cereale în urmă cu 60 de zile”.
„Infrastructura de cereale a comercianților și transportatorilor internaționali și ucraineni, cum ar fi (compania ucraineană) Kernel, (compania canadiană) Viterra și grupul (francez) CMA CGM au avut cel mai mult de suferit”, a transmis ministerul.
„Securitatea alimentară a lumii este din nou în pericol”, a adăugat instituția.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior că Rusia „vizează în mod deliberat infrastructura de tranzacționare a cerealelor”.
Luni, Moscova a refuzat să prelungească acordul privind cerealele mediat de ONU și de Turcia, care permitea transportul în siguranță al navelor încărcate cu grâne prin Marea Neagră.
După ieșirea din acord, Kremlinul a avertizat că exportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră blocate de Rusia comportă „anumite riscuri”.
ONU a susținut că persoanele cele mai sărace din lume vor „plăti prețul” prăbușirii acordului, iar țările occidentale au deplâns ieșirea Moscovei din această înțelegere esențială pentru securitatea alimentară globală.
Zaharova anunță că ONU are 3 luni pentru a îndeplini condițiile Moscovei
Rusia a dat miercuri un termen de trei luni Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru ca aceasta să obţină „rezultate concrete” asupra aplicării componentei ce priveşte exporturile agroalimentare ruseşti inclusă în acordul privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, caz în care Moscova urmează să reia negocierile asupra prelungirii acestei înțelegeri, scrie Agerpres preluând agențiile de presă Reuters și AFE.
Rusia s-a retras din acord acuzând că nu a fost respectată tocmai această componentă a înţelegerii.
„ONU are încă trei luni la dispoziţie pentru a obţine implementarea (acordului) şi rezultate concrete”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Dacă ONU reuşeşte să convingă statele occidentale să aplice partea înţelegerii care priveşte eliminarea restricţiilor pentru exporturile ruseşti de cereale şi îngrăşăminte, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei, atunci Rusia va reveni la negocieri pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a precizat Zaharova.
Concret, pentru a reveni în acord, Moscova a cerut:
- reconectarea băncii agricole ruse Rosselkhoznadzor la sistemul internaţional de plăţi SWIFT,
- relaxarea sancţiunilor occidentale pentru ca Rusia să poată cumpăra piese de schimb destinate maşinilor şi utilajelor agricole,
- deblocarea logisticii de transport şi asigurări,
- deblocarea activelor ruseşti îngheţate de către Occident
- şi reluarea exporturilor de amoniac rusesc prin conducta Togliatti-Odesa, ce traversează Ucraina şi care necesită reparaţii după ce a explodat pe 5 iunie în ceea ce Moscova crede că a fost o acţiune de sabotaj ucrainean.
În acest timp, Ucraina caută variante pentru a putea continua în siguranţă exporturile de cereale prin porturile sale maritime, ale căror operaţiuni au fost blocate de invazia rusă şi apoi reluate prin acordul ce a permis deschiderea unui culoar pentru exporturile de cereale.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri intensificarea presiunii internaţionale asupra „statului terorist” Rusia pentru a-l determina că revină în acord şi să nu saboteze exportul de cereale ucrainene, reacţie venită după cele două nopți de atacuri ruseşti cu drone şi rachete asupra regiunii Odesa.
Potrivit guvernatorului acestei regiuni, Oleg Kiper, „fragmente de rachete (ruseşti) doborâte şi unda de şoc au avariat infrastructuri portuare şi mai multe clădiri de locuinţe”.
De partea sa, Ministerul rus al Apărării susține că a atacat instalaţii militare ucrainene în regiunea Odesa, inclusiv depozite de carburant şi muniţii.
Ucraina este unul dintre principalii exportatori de cereale, iar securitatea alimentară a multor ţări din Africa şi Asia depinde în mare măsură de cerealele ucrainene.
Dar, potrivit Moscovei, cele cinci ţări cele mai sărace – Etiopia, Yemen, Afganistan, Sudan şi Somalia – au primit doar 2,6% din cerealele ucrainene exportate prin Marea Neagră după încheierea acelui acord, în timp ce situaţia exporturile de cereale ruseşti „a continuat să se înrăutăţească” din cauza sancţiunilor occidentale.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
bituca • 19.07.2023, 18:01
Da , Putin parca spunea ca occidentul este dusmanul Rusiei. Acum vrea sa faca comert cu dusmanul ?