Teatrul Nottara a fost gazda unui eveniment special, total diferit, dar care s-a axat tot pe arta teatrală. Pe 12 și 13 noiembrie la București a avut loc Festivalul Multiart pentru Deţinuţi.
„Eveniment de demonstrare a potenţialului creativ al deţinuţilor”
În debutul festivalului au fost expuse în foaierul teatrului mai multe tablouri şi sculpturi realizate de persoanele private de libertate care acum se află în spatele gratiilor.
„Evenimentul reprezintă o bună oportunitate de cunoaştere şi demonstrare a potenţialului creativ al deţinuţilor, interpretarea rolurilor având chiar valenţe terapeutice, recunoscute, de altfel, în domeniul psihodramei”, a fost mesajul organizatorilor.
Mai mult, „festivalul s-a adresat persoanelor private de libertate şi comunităţii, din dorinţa de a evidenţia misiunea socială a instituţiei penitenciare şi importanţa reabilitării persoanelor care execută pedepse privative de libertate”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 27Șase spectacole puse în scenă de deținuții din penitenciarele din România
Pentru ediţia din acest an, conform organizatorilor festivalului, penitenciarele participante au dezvoltat colaborări cu nouă regizori.
„E foarte simplu să trăieşti previzibil. Cu toţii avem prejudecăţi mai multe decât ne imaginăm sau suntem dispuşi să acceptăm. Eu trebuie să conving societatea că aceşti oameni există, că nu sunt pe Lună. Pentru ei, teatrul e o formă de libertate”, a fost mesajul transmis de Dana Cenuşă, inițiatoarea acestui festival.
La ediția din acest a evenimentului găzduit de Teatrul Nottara au existat șase spectacole puse în scenă:
- „Treapta a noua”, adaptare după Tom Ziegler, regizor: Patricia Katona (Penitenciarul Ploieşti – Târgşorul Nou);
- „Recuperări”, autor: Radu Crăciun, regia: Alexandru Berceanu şi Paul Pristavu (Penitenciarul Bucureşti-Jilava);
- „Libertate”, autori: Marius Lupoian şi Cristina Lupoian, regizori: Marius Lupoian şi Cristina Lupoian (Penitenciarul Timişoara);
- „Din timp”, autori: Anca Tecu şi Laurenţiu Nicu, regia: Anca Tecu şi Laurenţiu Nicu (Centrul de Detenţie Craiova);
- „12 oameni furioşi”, adaptare după Reginald Rose, regia: Onciu Lucian (Penitenciarul Vaslui);
- „Salonul nr. 6”, adaptare după nuvela lui A. P. Cehov, regia: Iulian Gliţă (Penitenciarul Bucureşti-Rahova).
La cele două zile de spectacole a participat și Alina Gorghiu, ministrul Justiției.
„Protagoniștii sunt 60 de deținuți. Activitățile cultural-artistice sprijină reintegrarea deținuților în societate, facilitează prevenirea recidivei. Și asta se vede în cifre. Recidiva a scăzut de la 44,82% la sub 37%. Este cea mai mică valoare înregistrată în ultimii 15 ani. Aplauze pentru cei care au urcat pe scenă!”, a scris Gorghiu pe Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro