Militanţii din Jamaat Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), o filială a al-Qaida cu cartierul general în Mali, dar care este activă și în Burkina Faso, i-au masacrat pe civili de pe motociclete. Victimele nu au putut opune rezistență, cei mai mulți dintre oamenii uciși fiind femei şi copii.

Sahel, zona în care a avut loc masacrul, este recunoscută că devine o regiune unde controlul unei puteri stabile nu mai există. Aflată la sud de Sahara, zona a fost în vizorul americanilor și francezilor, care au dorit să încetinează amploarea mișcării jihadiste.

Armata a fugit din calea militanților din Jamaat Nusrat

Execuțiile de la Barsalogho au avut loc în timp ce localnicii au primit ordin de la armată să sape o vastă reţea de tranşee în jurul aşezării. Teoretic, acest proiect trebuia să protejeze localitatea de jihadiştii care circulau în apropiere. Potrivit martorilor oculari, militanții i-au atacat, pretinzând că sunt combatanți.

„Au ucis oameni toată ziua. Timp de trei zile am adunat cadavre – împrăştiate peste tot. Frica ne-a intrat în inimi. La momentul înmormântării, au fost atât de multe cadavre care zăceau pe pământ, încât îngroparea a fost dificilă”, a relatat un supravieţuitor.

Armata a fost criticată de oameni pentru reacția sa. Conform mărturiilor, soldații au fugit din calea militanților. Incidentul este un alt semn al deteriorării disciplinei în armată de la lovitura de stat de acum doi ani care l-a adus pe Ibrahim Traore la putere şi a dus la plecarea francezilor.

„Barsalogho este dovada că Burkina Faso se află pe marginea prăpastiei, deoarece teroriştii au o astfel de influenţă asupra ţării. Şase sute de oameni au murit, iar acest lucru este teribil, dar ceea ce este mai rău este că pare că asta nu s-ar fi întâmplat niciodată, deoarece ucigaşii continuă să se plimbe liberi, fără teama de represalii”, potrivit evaluării franceze.

Urmărește-ne pe Google News