Zilnic, oamenii nemulţumiţi de decizia preşedintelui Mubarak de a rămâne la putere ies pe străzi să protesteze faţă de regimul acestuia, având loc violenţe fără precedent. În acest coşmar trăiesc şi 600 de români, care sunt stabiliţi aici, potrivit lui Nicolae Merloi, reprezentant al ambasadei din Cairo. Din fericire, deşi aceştia sunt chiar în mijlocul conflictelor, până ieri, nici unul nu a fost rănit. Nicolae Merloi ne-a declarat că unii români s-au organizat în grupuri cu alţi egipteni pentru a împiedica şi a se feri de eventuale jafuri.
Totodată, conform lui Traian Bădulescu, consultant în turism, alţi 100 de conaţionali îşi petrec în acest moment concediul în Egipt, însă ei nu sunt deloc în pericol. “În zonele turistice, situaţia e liniştită şi securitatea e sporită”, ne-a spus şi Martin Bikfalvi, reprezentantul agenţiei româneşti Calibra, precizând că totuşi au fost români care şi-au amânat vacanţa aici: “De exemplu, am reprogramat pentru jumătatea lunii februarie plecarea unui grup”. Armata încearcă să menţină controlul, însă ţine piept cu greu cetăţenilor nervoşi, în violenţe de stradă pierind până acum 150 de oameni. Mai mult, unii egipteni încearcă să profite de pe urma haosului organizând jafuri. Nouă bărbaţi au fost prinşi vandalizând muzeul naţional, încercând să fure comoara regelui Tutankhamon, În plus, 1.000 de deţinuţi au reuşit să evadeze dintr-o închisoare de lângă Cairo, ceea ce ar putea duce la înmulţirea jafurilor.
Preţul petrolului a crescut cu 4%
Protestele din Egipt au mărit, potrivit analiştilor, preţul petrolului Brent. Acesta a crescut vineri cu 4 procente, atingând pragul de 100 de dolari/ baril, cel mai ridicat nivel din ultimele 28 de luni. Pe bursa de la Londra, preţul ţiţeiului a ajuns la nivelul de 99,42 de dolari/baril, după ce, în timpul zilei, maximul a fost de 99,74 de dolari, cel mai mare nivel înregistrat din 26 septembrie 2008.
Urmărește-ne pe Google News