Valurile înalte au inundat ambarcaţiunea şi 61 de migranţi, inclusiv copii, sunt daţi dispăruţi şi se presupune că au murit.
Citând mărturii ale supravieţuitorilor, agenţia ONU a precizat că nava părăsise oraşul libian Zuwara cu 86 de persoane la bord.
25 de supravieţuitori au fost transferaţi într-un centru de detenţie din Libia şi li se acordă asistenţă medicală.
Libia este unul dintre principalele puncte de plecare pentru migranţii care încearcă să traverseze Mediterana pentru a ajunge în Europa.
Flavio Di Giacomo, purtătorul de cuvânt al OIM, a scris, pe X, că peste 2.250 de persoane au murit anul acesta pe ruta migranților din centrul Mediteranei, o „cifră dramatică, ce demonstrează că, din păcate, nu se face suficient pentru a salva vieți pe mare”.
În iunie, cel puţin 78 de persoane au murit şi alte 100 au fost salvate după ce un vas de pescuit s-a scufundat în largul sudului Greciei.
În timpul traversării Mediteranei, zeci de migranţi se înghesuie frecvent în ambarcaţiuni prea mici pentru a-i putea adăposti în siguranţă. Cei care fac această călătorie speră, de obicei, să ajungă în Italia înainte de a se îndrepta spre alte ţări din Europa, unii fugind de conflicte sau fiind persecuţii, alţii fiind pur şi simplu în căutarea unui loc de muncă.
Peste 153.000 de migranţi au ajuns în Italia în acest an din Tunisia şi Libia, potrivit Agenţiei ONU pentru refugiați.
Peste un deceniu de violențe în Libia de la răsturnarea și uciderea dictatorului Muammar Gaddafi au contribuit la transformarea țării într-un teren fertil pentru traficanții de persoane, care au fost acuzați de abuzuri, de la extorcare la sclavie.
Premierul de extrema dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, a câștigat alegerile anul trecut, după ce a promis că va opri migrația ilegală.
Foto cu caracter ilustrativ: Hepta
Vale25 • 20.12.2023, 15:26
Din păcate, astfel de situații fără precedent sunt din ce in ce mai des întâlnite ...