Cel puţin 24 de persoane au murit în Carolina de Sud, 17 în Georgia, 11 în Florida, 10 în Carolina de Nord şi una în Virginia, potrivit unui bilanţ făcut pe baza declaraţiilor autorităţilor locale.
Uraganul Helene a atins joi seara nord-vestul Floridei ca uragan de categoria patru pe o scară de cinci, cu vânt ce avea o viteză de 225 km/h. Uraganul s-a deplasat apoi spre nord, pierzând din intensitate, dar lăsând în urma sa un peisaj dezolant.
„Sunt profund întristat de pierderile de vieţi omeneşti şi de devastarea provocată de uraganul Helene”, a declarat, sâmbătă, preşedintele american Joe Biden.
Alabama, Florida, Georgia, Carolina de Nord, Carolina de Sud şi Tennessee au declarat stare federală de urgenţă. Peste 800 de angajaţi ai Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA) au fost mobilizaţi.
Echipele de intervenţie lucrează încă pentru a restabili alimentarea cu energie electrică şi pentru a face faţă consecinţelor inundaţiilor masive care au distrus case, drumuri şi întreprinderi. Dar eforturile lor sunt îngreunate de terenul accidentat şi de drumurile de acces blocate.
Potrivit site-ului de monitorizare poweroutage.us, mai mult de 2,7 milioane de persoane erau încă fără curent sâmbătă seara în 10 state, din Florida până în sud-estul statului Indiana.
În Cedar Key, o insulă cu 700 de locuitori de pe coasta de vest a Floridei, acoperişurile caselor au fost smulse şi pereţii dărâmați.
Lucrător municipal: Mi se rupe inima să văd asta. O mulţime de case au dispărut, piaţa a dispărut
„Mi se rupe inima să văd asta. O mulţime de case au dispărut, piaţa a dispărut. Oficiul poştal a dispărut. Este o adevărată tragedie şi va fi dificil de reconstruit”, a declarat Gabe Doty, lucrător municipal.
Zone întinse au fost distruse de alunecări de teren şi inundaţii intense, până la Asheville, în Carolina de Nord.
„Aceasta este una dintre cele mai grave furtuni din istoria modernă pentru unele părţi din vestul Carolinei de Nord”, a declarat, vineri seară, guvernatorul statului, Roy Cooper.
După ce s-a format în Golful Mexic, Helene s-a deplasat deasupra unor ape deosebit de calde.
„Este probabil că aceste ape foarte calde au jucat un rol în intensificarea rapidă a uraganului”, a declarat climatologul Andra Garner.
Prin încălzirea apelor mării, schimbările climatice fac mai probabilă intensificarea rapidă a furtunilor şi cresc riscul unor uragane mai puternice, potrivit oamenilor de ştiinţă.
XhX13 • 29.09.2024, 09:27
Ce educație vreți să dați copiilor voștri de la bărboșii ăia cu fele lor caraghioase!