Dintre cele 295 cazuri confirmate în România, până acum, cu varianta Omicron, 192 (65%) erau vaccinate, dintre care 191 (99%) cu schemă de vaccinare completă, arată raportul INSP făcut public marți, 11 ianuarie.

Situația arată similar și în alte țări: luna trecută, Marea Britanie anunța că peste jumătate din infectările cu Omicron sunt la dublu vaccinați.

Noua tulpină, mult mai contagioasă decât precedenta Delta, care a generat valul 4, are capacitatea de a infecta mai ușor persoanele imunizate – au avertizat asupra acestui lucru mulți experți, după primele studii derulate pe Omicron. Însă refuzul vaccinării rămâne o greșeală.

Vaccinații infectați cu Omicron fac forme foarte ușoare ale bolii. Nevaccinații pot evolua neașteptat.

S-a repetat zilnic, de nenumărate ori, că dacă sunt vaccinat, pot să infectez, pot să transmit, doar că am o probabilitate mică sau foarte mică de a face o formă severă, de a apărea complicații, de a-mi pune viața în pericol. Atunci, unei persoane vulnerabile îi poate salva viața vaccinul, în momentul în care face schema completă.

Dr. Adrian Marinescu:

„În plus s-a demonstrat că dacă sunt vaccinat, intervalul de timp în care pot să transmit virusul este mai scurt, este și motivul pentru care diferă perioada de carantinare între cele două categorii”, a mai spus medicul infecționist.

Dr. Adrian Marinescu

Dr. Marinescu amintește că persoanele care nu s-au imunizat prezintă au un risc de 25 de ori mai mare de a ajunge în Terapie Intensivă.

„Să ne uităm la o țară importantă din UE, la Italia, ne aducem aminte ce a fost acolo la începutul pandemiei. Avem niște date de la Institutul Național de Sănătate Publică italian care spune foarte clar că riscul de a ajunge la Terapie Intensivă cu formă critică, dacă nu sunt vaccinat, este de 25 de ori mai mare”.

Medicul atrage atenția că sunt riscuri și în cazul copiilor, deși majoritatea au făcut, până acum, forme ușoare ale bolii.

„Nimeni nu are garanția că nu sunt și excepții, și cei mici pot să ajungă în Terapie Intensivă, mai ales dacă vorbim despre copii cu afecțiuni cronice, supraponderali. Eu, ca părinte nu vreau să-mi asum riscul, vreau să merg pe cartea sigură și să știu că nu va face o formă severă. În plus s-a demonstrat că eficiența vaccinului este de aproape 100% – sigur, e de văzut în raport cu Omicron, dar e clar că eficiența e mai bună decât la adulți, iar reacțiile adverse, mai puține decât la adulți.”

Îndemnul medicului de a vaccina copiii vine în contextul în care campania de imunizare la categoria de vârstă 5-11 ani intră în linie dreaptă. Într-un comunicat transmis luni, 10 ianuarie, Ministerul Sănătății a anunțat că primele doze de vaccin pediatric anti-COVID vor ajunge în România în perioada 21-25 ianuarie, la scurt timp după recepția acestora și distribuția lor către centrele din țară urmând să se dea drumul la vaccinarea celor mici.

 
 

Urmărește-ne pe Google News