8.497.800 lei este bugetul Camerei Deputaților pe 2017, pentru plata pensiilor speciale ale foștilor aleși

Cele mai multe cereri pentru indemnizația specială au venit de la deputații care nu au mai reușit să intre în Parlament. Astfel, de la sfârșitul legislaturii trecute, la sfârșitul lui 2016, până în data de 27 februarie, la Secretariatul general al Camerei Deputaților au fost înregistrate 39 de cereri privind acordarea indemnizației pentru limita de vârstă, prevăzuta de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor și al senatorilor, republicată, potrivit răspunsului forului legislativ.

Numărul total de beneficiari ai indemnizației pentru limita de vârstă, pentru care s-au plătit aceste drepturi în luna februarie, este de 469 de persoane. Astfel, la acest moment, Camera Deputaților plătește 1.344.043 lei pentru pensiile foștilor aleși. În bugetul aprobat pentru Camera Deputatilor din acest an, la articolul bugetar “Indemnizații pentru foștii demnitari, este prevăzută suma de 8.497.800 lei.

Senatul plătește 201 de pensii ale foștilor aleși, bugetul pe 2017 este de peste 3 milioane de lei

Senatul României a transmis, la solicitarea Libertatea, că de la finalul legislaturii trecute și până în prezent au fost înregistrate la Cabinetul Secretarului general un număr de 22 de solicitări pentru acordarea indemnizației pentru limită de vârstă. În luna ianuarie, Senatul plătea 201 pensii, pentru foștii aleși, valoarea acestora ajungând, în total, la 601.511 lei.

Senatul mai precizează că bugetul prevăzut pentru plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă, în anul 2017, este de 3.891.00 lei.

Pensiile speciale ale parlamentarilor, adoptate în 2015 de Parlament

Fostul Parlament a adoptat, în urmă cu doi ani, un proiect de lege care introducea pensiile speciale ale parlamentarilor. O astfel de pensie ajunge la aproximativ 1.550 de lei pentru un mandat încheiat, 3.100 de lei pentru cei cu două mandate şi 4.600 de lei pentru cei cu trei. Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată, la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandate exercitat după suspendare.

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289 – 291 din Legea Codului Penal.

Foştii senatori şi deputaţi care doresc să beneficieze de această indemnizaţie trebuie să depună o cere la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor sau al Senatului, după caz.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în decembrie 2015 legea pentru completarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, care introduce pensiile speciale pentru parlamentari, după ce actul normativ a fost reexaminat de Parlament și trimis șefului statului în aceeași formă.

Președintele nu a atacat legea la Curtea Constituțională, astfel că proiectul a devenit lege, iar parlamentarii care și-au încheiat mandatul au putut să beneficieze de pensie specială începând cu luna iunie 2016.

Aleşii au mai primit pensii speciale și până în 2010, când Guvernul Boc le-a eliminat, în plină criză economică. Legea anterioară permitea inclusiv pensionarilor care se aflau în timpul mandatului să primească o pensie de până la 80% din valoarea indemnizaţiei.

Printre foștii parlamentari care beneficiază de pensie specială se află fostul senator PSD Ion Solcanu, Lucian Bolcaș, fostul președinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, Gheorghe Funar, Irina Loghin, dar și fratele fostului lider PRM Vadim Tudor, Tudor Marcu.

Printre beneficiari se mai află și Bogdan Niculescu Duvăz, fost deputat PSD, Ruxandra Jipa, fost senator, cunoscută pentru gestul de a-l ”mirui” în plen pe Dan Șova, la votul privind ridicarea imunității. Ruxandra Jipa mai are și pensie de magistrat, de peste 7.000 de lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News