2. Mediul înconjurător. Mediul în care trăiește o persoană este, practic, sumă totală a stimulilor pe care îi primește încă de la naștere. Acești stimuli pot fi de natură fizică (clima, relieful), psihică (ambianță din familie) sau socială (nivelul de dezvoltare socio-economică). Copiii din familiile înstărite tind să fie mai înalți decât cei din famiile mai sărace, pentru că sunt mai bine îngrijiți și hrăniți, susțin unele studii.
3. Bolile. Îmbolnăvirile frecvențe pot încetini creșterea în înălțime a unui copil, după cum și unele boli, precum disfuncțiile metabolice, bolile de rinichi, cardiovasculare, ale tractului intestinal, ale plămânilor sau oaselor pot afecta acest proces. De cele mai multe ori, aceste boli sunt însoțite de o serie de alte simptome, dar sunt și cazuri când stagnarea în creștere este unul din primele semne de boală.
4. Alimentația. Dacă o alimentație corectă, echilibrată nu îți poate face copilul să crească mai înalt, în schimb, o alimentație insuficiență sau bazată pe fast food îl poate împiedică să-și atingă idealul de înălțime, la care ar fi ajuns dacă ar fi avut o nutriție corespunzătoare. În general, un regim alimentar sănătos, bogat în vitamine și minerale, fără excese de dulciuri, sare sau grăsimi saturate asigură toți nutrienții de care copiii au nevoie pentru a se dezvoltă optim.
5. Sportul și exercițiile. Exercițiile fizice făcute în mod regulat ajută la menținerea unei stări bune de sănătate, iar în cazul copiilor îi ajută să își dezvolte osatură și încheieturile. De asemenea, sporturile care ajută copiii să crească în înălțime sunt considerate a fi baschetul, înotul, voleiul, tenisul de câmp, dar și dansurile.
6. Postură corectă a corpului. Învață-ți copilul să stea drept pe scaun și când merge. Spatele drept, pieptul în față și privirea înainte! În picioare, o postură corectă este atunci când capul, corpul și picioarele sunt în linie dreaptă. O poziție incorectă a corpului poate răpi câțiva centimetri buni din înălțimea reală.
7. Somnul. În timpul unui somn profund și liniștit, hormonul de creștere funcționează la cote maxime, iar o odihnă insuficiență înseamnă și o încetinire a activității hormonului de creștere. Acesta este o substanță naturală care controlează creșterea în înălțime și este produsă de glandă numită hipofiza.