Documentarul prezintă cinci mărturii care pot fi urmărite cu ochelari de realitate virtuală (VR). Sunt filmați și vorbesc Ofir Engel, un tânăr răpit din kibbutzul Beeri, ofițerul de poliție Ramo Salman Al Huzail, care a salvat multe vieți în masacrul de la festivalul de muzică Nova, tinerele Millet Ben Haim și Mazal Tazazo, supraviețuitoare ale atacului de la petrecere, și inițiatorul proiectului, Nimrod Palmach, care a luptat ca rezervist în kibbutzurile de la granița cu Fâșia Gaza.
O cameră specială îl surprinde pe Ofir Engel din toate unghiurile posibile în timp ce se plimbă prin kibbutzul Beeri. La două săptămâni și jumătate după ce a fost eliberat din captivitatea Hamas, Ofir s-a întors pentru a retrăi ceea ce i s-a întâmplat pe 7 octombrie, de la primul sunet de alarmă și momentul în care teroriștii i-au invadat locuința, până când a fost răpit în Gaza.
„Mi-a fost foarte greu să retrăiesc acele momente”
„Mi-a fost greu să mă întorc în locul din care am fost răpit și foarte greu să retrăiesc acea situație”, a recunoscut Ofir. „Am fost de acord să filmez povestea mea pentru că înțeleg importanța distribuirii ei”, a continuat Engel.
Vreau ca oricine poartă această cască VR să simtă șocul pe care l-am simțit noi în acea sâmbătă. Ar trebui să poată înțelege prin ce am trecut în acele momente, să vadă locul în care s-au întâmplat toate acestea.
Ofir Engel
Engel s-a întors din captivitatea Hamas după mai bine de 50 de zile. El a abordat subiecte sensibile, precum rutina lui zilnică în captivitate, momentul în care s-a reunit cu familia și vinovăția pe care a simțit-o fiind eliberat, în timp ce alții au rămas în urmă în Gaza.
„Trebuie să spunem povestea. oricât de traumatizant ar fi ceea ce s-a întâmplat unde venisem să dansăm și să ne distrăm”, a mărturisit Millet Ben Haim.
Urmărită de teroriști cu lansatoare de rachete pe umăr
În acea sâmbătă, tânăra și prietenii ei au fost în mare pericol, deoarece teroriștii i-au urmărit cu lansatoare de rachete de umăr: „A fost teroare pură”.
Millet Ben Haim și Mazal Tazazo s-au ascuns într-un tufiș și s-au rugat pentru ajutor. Au fost salvate, într-un sfârșit, însă unul dintre cei care le-au ajutat și le-au evacuat din zonă a murit.
Millet a fost intervievată de instituții de presă din întreaga lume și chiar a vorbit la Bundestagului. Revenirea la locul masacrului i-a dezvăluit amintiri pe care nu știa că le are.
„Nu trebuie să-ți închipui cum a fost, ci să mă vezi în acest documentar, să fii acolo”, a adăugat ea.
A scăpat prefăcându-se moartă
Tazazo și-a văzut doi dintre prieteni uciși în fața ochilor ei și a primit o lovitură în cap cu patul unei arme. S-a prefăcut moartă și asta i-a salvat viața. Teroriștii i-au legat picioarele și au lăsat-o pe câmp. Când întreaga zonă a început să ia foc, a scăpat în mașina unui altui tânăr care a luat-o pe sus.
Scopul este de a ilustra ceea ce a fost acolo și de a arăta lumii totul prin ochii noștri. Cum am trăit cu adevărat acest lucru, cum am supraviețuit și poate așa vor crede oamenii cu adevărat.
Mazal Tazazo
„Documentarul e terapie de șoc”
Proiectul este creația lui Nimrod Plamach, conceput în timp ce acesta lupta pe câmpurile din kibbutzul Beeri. El recunoaște că documentarul va fi un fel de „terapie de șoc”.
Fiecare mărturie constă din două părți: în primul rând, utilizatorul experimentează o reconstituire a mărturiei și a momentelor terifiante pe care le-au trăit protagoniștii. A doua parte este interactivă. Fiecare dintre cei 5 participanți a răspuns la zeci de întrebări pe care creatorii proiectului au crezut că publicul-țintă din SUA le-ar putea adresa.
Poate cel mai important lucru pe care îl pot spune este că simt că proiectul transmite mai bine cât de fără cuvinte am fost în acele momente.
Millet Ben Haim
Potrivit asociației ISRAEL-is, proiectul va începe să ruleze în campusurile din SUA din martie