Este normal sa va simtiti obosit la sfarsitul unei zile sau dupa eforturi mintale ori fizice epuizante. Odihna, relaxarea si un somn de noapte bun sunt de obicei suficiente pentru a reface plinul de energie. Cu toate acestea, oboseala persistenta sau care pare disproportionata cu energia depusa poate indica prezenta unei boli sau necesitatea unor schimbari in stilul de viata. Iata care sunt recomandarile specialistilor Reader’s Digest, publicate in volumul “Sanatate cu tratamente naturiste”.
Exista atat de multi oameni care se simt constant obositi, incat termenul de oboseala permanenta a intrat in vocabularul medical curent. Oboseala datorata insomniei sau care nu trece cu odihna si somn are multe cauze posibile: surmenajul si anxietatea, dar si anemia, sindromul de oboseala cronica, stresul, deprimarea, o tulburare de nutritie, o infectie, hipotensiunea arteriala, obezitatea, alimentatia deficitara, o glanda tiroida insuficient de activa, precum si anumite medicamente. Cel mai adesea, o stare de oboseala persistenta are la baza mai multi factori.
Oboseala poate fi prevenita printr-o dieta hranitoare, bazata in majoritate pe alimente proaspete si dormiti suficient (cele mai multe persoane au nevoie de cel putin sapte ore pe noapte). Pentru a avea energia fizica si mintala necesara, consumati alimente bogate in vitaminele B (carne, peste, lapte, cereale integrale), C (legume si fructe proaspete) si E (peste gras, nuci, seminte, uleiuri vegetale), fier (carne, peste, galbenus, verdeturi), magneziu (nuci, cereale integrale, legume, verdeturi) si potasiu (legume si fructe).
Daca frecvent consumati alimente procesate, nesanatoase, pancreasul va incepe sa supersecrete insulina, ca reactie la nivelul crescut de zahar in sange. Dupa ce consumati carbohidrati rafinati, nivelul de zahar in sange creste mai intai rapid, apoi scade brusc pana la un nivel anormal de jos. Acest lucru va face sa va simtiti slabit, iritabil, obosit si cu durere de cap.
Hipoglicemia creste riscul de alergii alimentare. Iata cateva recomandari pentru a diminua acest risc:
– includeti in dieta obisnuita alimente bogate in fibre. Acestea sunt digerate si absorbite mai lent decat alimentele care contin carbohidrati rafinati, ceea ce contribuie la mentinerea unui nivel optim de zahar in sange.
– alegeti in special alimente bogate in fibre solubile, precum merele, fulgii de ovaz si legumele.
– limitati consumul de alimente continand carbohidrati rafinati – cele care au in compozitie, de pilda, faina alba sau zahar.
– limitati consumul de cofeina. Desi cofeina poate creste temporar nivelul de energie, aceasta este de obicei urmata de o oboseala accentuata, ca rezultat al scaderii nivelului glicemiei.
– limitati consumul de alcool. Alcoolul reduce activitatea sistemului nervos central, scazand, de asemenea, si glicemia.
– verificati daca mancati suficiente alimente bogate in crom (ficat, branza, cereale integrale), mineral necesar pentru un bun control al nivelului zaharului in sange.
Activitatea fizica e benefica, deoarece contribuie la eliminarea toxinelor lasate in organism de lipsa de miscare sau de stresul fizic si mintal. Sedentarismul predispune la ingrasare, iar kilogramele in plus sunt obositoare.
Alternati activitatile zilnice pentru a controla stresul
Pentru a va controla stresul incercati sa faceti zilnic urmatoarele lucruri:
– gasiti-va timp de relaxare. Corpul si creierul nu pot suporta decat o anumita doza de efort, dupa care cer odihna. Daca sunteti in mod constant in alerta, incercand sa faceti cat mai multe posibil intr-o zi, atunci cand depasiti, chiar si putin, limita obisnuita, puteti ajunge brusc la epuizare.
– alternati activitatile. Munca de dimineata pana seara la birou sau la o linie de asamblare poate epuiza si energia fizica, dar si pe cea mintala: incercati sa faceti din cand in cand cate o plimbare.