Cele şapte persoane arestate pentru 30 de zile sunt:
- Ramona Ionescu, fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov;
- Andrei Kadas, fostul preşedinte al CA al unităţii medicale, fost consilier judeţean PNL şi preşedinte al Comisiei pentru sănătate, protecţia copilului şi a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Judeţean Braşov;
- Lukacs Antal, managerul Spitalului Orăşenesc din Odorheiul Secuiesc;
- Emanuel Mirică, şeful Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov;
- Cristian Marius Popa, consilier local (PNL) la Săcele;
- Doru Dumitru Bertea, patronul firmei Chantel Sante din Braşov;
- Balint Eniko, funcţionar în cadrul Spitalului din Odorheiu Secuiesc, care are atribuţii în domeniul achiziţiilor.
Conform referatului procurorilor DNA, pentru Andrei Kadas s-a solicitat arestarea pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu.
- Politicianul, fost consilier județean PNL în Brașov, a intrat în atenția publică după ce, pe 13 februarie 2020, el a acuzat poliția că mascații i-ar fi intrat din eroare în casă. „Greșind adresa și mi-au terorizat familia”, se plângea Kadas.
Libertatea a început atunci o investigație, în care au ieșit la iveală legăturile de afaceri dintre liberalul Kadas și liderul de clan interlop „Vio” Alexa, cel căutat și negăsit la acele percheziții. Kadas a părăsit partidul.
Conform acuzațiilor DNA, care trebuie probate în instanță, Kadas s-a folosit de poziția sa de șef al Comisiei de sănătate din CJ Brașov și împreună cu fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, dr. Ramona Ionescu, și cu alți doi angajați ai spitalului au făcut achiziții supraevaluate de la firma fostei șefe DSP.
Ramona Ionescu, un apreciat infecționist, a demisionat din poziția de manager al Spitalului de Boli Infecțioase la scurt timp după începutul pandemiei de COVID. Doctorița a fost arestată acum sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu.
Doru Bertea, în calitate de administrator al SC Chantel Sante SRL, este acuzat de cumpărare de influenţă (5 acte materiale), complicitate şi instigare la abuz în serviciu şi dare de mită.
Cristian Marius Popa, consilier local PNL în Săcele, este acuzat de complicitate la trafic de influenţă.
În ceea ce-l privește pe Lukacs Antal, acesta e acuzat de abuz în serviciu (45 de acte materiale), luare de mită şi cumpărare de influenţă.
Balint Eniko este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Șeful Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov, acuzat că a dat informații
În privinţa lui Emanoil Mirică, şeful Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov, procurorii au reţinut folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, compromiterea intereselor justiţiei, luare de mită şi trafic de influenţă (5 acte materiale).
La solicitarea DNA, instanța a interzis societății comerciale Chantel Sante de a mai desfășura activităţilor de natura celor cu ocazia cărora au fost comise infracţiunile pe o perioadă de 60 de zile.
Conform procurorilor, cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă de către persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita a unor contracte pentru echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.
Prejudiciul adus spitalelor s-ar ridica la peste 1,66 de milioane de lei, iar sumele de bani date sau promise de reprezentantul firmei căreia i-au fost atribuite contractele ar varia între 5.000 și 89.000 de euro, potrivit procurorilor.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro