1. Mănâncă uşor înainte de plecare

Nu este bine să pleci la drum cu stomacul gol, dar nici să mănânci mult. Evită, în special, grăsimile şi prăjelile (sunt foarte greu de digerat şi vor accentua starea de greaţă specifică “răului de mişcare”). Pe drum este bine să ronţăi câţiva biscuiţi săraţi şi să iei, din când în când, câte o gură de apă minerală.

2. Alege locul potrivit

Acesta este cel în care se înregistrează un minimum de mişcare: în faţă, lângă şofer, în cazul autoturismului; în sectorul de pe aripa avionului, lângă fereastră; în zona centrală a vaporului. Dacă te simţi rău şi în tren, asta se întâmplă fiindcă stai cu spatele spre direcţia de mers. Soluţia e simplă: schimbă locul cu unul de pe cealaltă banchetă!

3. Priveşte drept în faţă

Fixează cu privirea linia orizontului sau un punct pe bordul maşinii ori pe spătarul scaunului din faţă, dacă eşti în avion. Şi încearcă să ţii capul nemişcat pe cât posibil. Cu cât sunt mai puţine imaginile pe care le surprinde ochiul, cu atât mai atenuată va fi starea de rău.

4. Evită mirosurile tari

Fumul de ţigară, mâncărurile condimentate, izul de transpiraţie, parfumul puternic – orice miros tare sporeşte simptomele “răului de mişcare”. Dacă ai ghinionul să stai lângă persoane care emană astfel de miresme, fă tot posibilul ca să-ţi schimbi locul.

5. Trage aer curat în piept

În timpul călătoriei cu maşina ţine geamul puţin deschis, ca să ai mereu aer curat, iar în avion porneşte ventilatorul individual (aflat chiar deasupra capului tău). Pe vapor este simplu – stai cât mai mult timp posibil pe punte, privind fix linia orizontului.

6. Gândeşte-te la altceva

Cu cât te concentrezi asupra stării proaste pe care o ai şi cu cât vorbeşti mai mult despre ea, cu atât o accentuezi. Încearcă să te relaxezi, gândindu-te la ceva plăcut. De exemplu, ce privelişte grozavă vei avea de la geamul camerei tale de hotel…

7. Medicamente care ajută

Înainte de a pleca la drum, ia un medicament special, recomandat de către medic sau măcar de către un farmacist, în funcţie de problema pe care vrei să o combaţi: unele pastile reduc starea de greaţă, altele sunt sedative (reduc la minimum efectul pe care îl produce mişcarea). Altă variantă este brăţara antigreaţă (o găseşti în farmacii şi costă circa 10 lei). Aceasta presează anumite puncte deasupra încheieturii mâinii şi reduce astfel senzaţia de vomă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News