- Alege-ți cu atenție mediul
Michael Dell, fondatorul Dell.inc, îi sfătuiește pe toți cei care spera să obțină succes în afaceri să-și aleagă mediul înconjurător cu mare atenție. “Nu încerca niciodată să fii cel mai inteligent din cameră. Dacă descoperi că ești, atunci ori inviți oameni mai inteligenți alături de tine, ori schimbi camera. În cercurile profesionale se numește a forma o rețea. În business se numește team building. Iar în viață se numește familie, prieteni, comunitate. Creșterea mea ca lider s-a datorat de fiecare dată relațiilor pe care le-am avut.“
- Dezvoltă-te corect pe termen lung
Pentru a avea mereu o viziune echilibrată și a putea evita capcanele de pe piață denumite și bule speculative, urmărește de fiecare dată piețele mari, care dictează trendurile din domeniul tău de activitate. În funcție de acestea, construiește un plan de dezvoltare sustenabil, pe termen lung, explică Liviu Tudor, unul dintre cei mai mari proprietari de pe piața de birouri din România, cel care conduce Genesis Property.
- Asumă-ți riscuri
Nicio idee de afacere nu poate avea succes fără un risc asumat. Acesta este cel mai important sfat pe care Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, îl are pentru cei care vor să intre în lumea afacerilor. “Cel mai mare risc este să nu îți asumi niciun risc. Într-o lume care se află într-o continuă schimbare, neasumarea riscurilor este o cale sigură spre eșec.“
- Nu rata oportunitățile
Pentru Jeff Bezos, fondatorul Amazon, oportunitățile ratate reprezintă cea mai mare problemă pentru viitorul unui business: “Dacă te vei decide că vei face doar ce știi sigur că va merge, atunci vei lăsa deoparte multe oportunități“, declară acesta, care mai spune că: “Nu voi regreta niciodată dacă ceva nu îmi iese, voi regreta doar dacă nu am încercat.“
- Pregătește-te de ce-i mai rău, așteaptă-te la ce e mai bun
Bill Gates crede că nu poți avea șanse în afaceri dacă nu ești tot timpul cu ochii în patru: “Într-un business ajungi să realizezi că ai necazuri abia atunci când este prea târziu. Dacă nu ești tot timpul speriat, atunci nu ai nicio șansă.“
- Simplifică
- P. Morgan declară că cea mai rapidă cale pentru rezolvarea unei probleme este simplificarea. Acest lucru îți va fi de mare ajutor în afaceri: “Nicio problemă nu poate fi rezolvată până când nu este redusă la câteva lucruri simple, de bază. Iar modul în care reușești să faci acest lucru posibil este cheia gândirii.“
- Fii încrezător în ideile tale
Încrederea este un factor extrem de important în afaceri. Dacă tu nu ai încredere în propriile tale idei, șansele ca alții să aibă pentru tine sunt foarte mici. Warren Buffett are o declarație spectaculoasă în acest sens: “Mereu am știut că voi fi bogat. Nu cred că m-am îndoit de această posibilitate niciodată, nici măcar pentru un minut.“
Ambiția, inițiativa, curajul, oportunismul și planificarea sunt câțiva dintre pilonii de bază pentru oricine vrea să intre în afaceri. Fără aceste lucruri, până și cea mai promițătoare idee va rămâne doar la stadiul acesta.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: ESB Professional