În articolul de astăzi am pregătit câteva sfaturi utile legate de ceea ce trebuie să ai în vedere atunci când îți pregătești autoturismul pentru iarnă.

Schimbă anvelopele de vară cu cele de iarnă

Una dintre cele mai importante componente a unei mașini o reprezintă anvelopele. Cum în această perioadă temperaturile pe timpul nopții au început să scadă sub 7 grade Celsius, iar în unele regiuni chiar ating temperatura de îngheț, se recomandă echiparea mașinii cu anvelopele de iarnă. După ce le-ai montat, va trebui să verifici presiunea în anvelope, deoarece atunci când nu sunt umflate corect mașina consumă mai mult carburant și se uzează mai ușor.

Verifică bateria mașinii

Când temperaturile exterioare scad, bateria mașinii este supusă unei presiuni foarte mari. De aceea, trebuie să cureți bornele și să nu activezi consumatorii importanți atunci când circuli pe distanțe mici. Dacă nivelul lichidului electrolitic este scăzut, acesta va trebui completat, însă dacă nu mai are concentrația normală va trebui înlocuit. Dacă bateria se va descărca rapid și după aceste operațiuni, atunci va trebui să cumperi una nouă.

Verifică sistemul de frânare

Când circuli în condiții dificile de iarnă, frânele au un rol esențial. De aceea, fă un drum într-un service pentru a face o inspecție a plăcuțelor de frână și a discurilor. De asemenea, trebuie verificat și nivelul lichidului de frână. Dacă este scăzut, va trebui completat. În plus, mecanicii pot să arunce o privire și la frâna de mână, chiar dacă este contraindicată folosirea acesteia pe timp de iarnă, precum și la la conducte și pompa ABS/ESP.

Verifică lichidul de răcire

Pentru a fi scutit de surprize neplăcute mai ales atunci când pornești la drum, este indicat să verifici și nivelul lichidului de răcire (antigelul). Acesta are un rol la fel de important ca uleiul de motor pentru că este responsabil cu răcirea motorului, dar și cu protejarea radiatorului. De aceea, specialiștii recomandă înlocuirea lui după 2-3 ani deoarece, în timp, își pierde din proprietăți și poate ajunge să înghețe la temperaturi foarte scăzute.

Schimbă lichidul de parbriz de vară cu cel de iarnă

Pentru a evita situația în care lichidul de vară pentru spălarea parbrizului va îngheța în instalație, golește din timp rezervorul de tot și umple-l cu lichidul specific sezonului rece. Dacă nu o faci, riști ca unele furtunuri să plesnească, ceea ce ar însemna să nu poți spăla parbrizul și, implicit, vizibilitatea să scadă.

Schimbă ștergătoarele

Pentru a rămâne la capitolul vizibilitate, în cazul în care ștergătoarele încep să lase dâre pe parbriz, fie din cauză că sunt murdar, fie că sunt ciupite, va trebui să schimbi lamelele cu unele noi. De altfel, trebuie să știi că, experții recomandă schimbarea lor odată sau chiar de două ori pe an tocmai pentru a evita folosira lor la un nivel ridicat de uzură. 

Nu uita de accesoriile auto de iarnă!

Asigură-te că ai în mașină tot ceea ce îți trebuie pentru curățarea mașinii și pentru dezaburirea și dezghețarea acesteia. Astfel, dacă pleci la drum și umpli portbagajul cu bagaje, lasă întotdeauna loc și pentru racletă, perie, soluție pentru dezghețare, precum și mănuși, căciulă, fular, etc. De asemenea, ia cu tine și o lopată pliabilă, un set de lanțuri de iarnă și un săculeț cu nisip, pietriș sau sare pentru situațiile în care ai putea rămâne blocat în zăpadă. Iată lista cu toate lucrurile pe care trebuie să le ai în mașină iarna.

 
 

Urmărește-ne pe Google News