1. Realizează un plan financiar la început de lună

Vrei să ai o viață echilibrată dar nu prea știi cum să-ți faci un plan financiar de economii şi totodată să nu-ți strici stilul de viață? Astăzi este foarte important să-ți cunoști limitele financiare și să ai o viziune pe termen lung, pentru a-ți crea propria stabilitate financiară. Creionează-ți un buget clar la începutul fiecărei luni şi notează-ți toate cheltuielile estimate, cum ar fi: întreținerea, abonamentul de internet, transport etc.

 

  1. Propune-ți obiective rezonabile, fără să te îndatorezi

Un alt pas esențial în planificarea finanțelor personale este stabilirea obiectivelor prioritare fără a te îndatora. Așadar, cel mai indicat ar fi să iei decizia dacă o vacanță exotică este mai importantă ca renovarea locuinței sau achiziția unei mașini, pentru perioada următoare. În cazul în care ești student, spre exemplu, poți gestiona situațiile de criză mult mai ușor cu ajutorul unor împrumuturi pentru studenţi.

 

 

  1. Fă un cont de economii

După ce ți-ai conturat planul financiar, este important să iei în calcul posibilitatea deschiderii unui depozit de economii pentru cazuri urgente. Partea cea mai bună pentru acest lucru este că există acum o gamă extinsă de produse bancare pentru economii personale și poți opta pentru o sumă minimă care să fie pusă prin intermediul serviciului bancar în contul de economii, lunar, automat, din salariu.

 

  1. Ajustează-ți stilul de viață

De asemenea, ar trebui să iei în considerare ajustarea stilului de viață pe care l-ai dus până acum și micile modificări pe care le mai poți face pentru a obține alte economii importante. Caută site-urile de reduceri și promoții pentru produsele de care ai nevoie (alimente, cosmetice și îngrijire personală, înnoirea garderobei etc.) sau achiziționează vouchere pentru a petrece timpul liber împreună cu cei dragi.

 

  1. Fă-ți o asigurare medicală

Dacă sănătatea ta și a familiei tale este un lucru important pentru tine atunci poți investi o parte din economii într-o asigurare medicală care poate fi oricând utilă pentru acoperirea anumitor costuri medicale foarte mari, la nevoie. Este vorba despre analize de laborator și alte investigații amănunțite sau intervențiile chirurgicale care pot presupune mari costuri în plus.

 

  1. Vinde lucrurile de care n-ai nevoie

Un alt pas în economisirea banilor ar fi colectarea lucrurilor personale neutilizate, a cadourilor inutile sau a obiectelor de artă de care n-ai nevoie și vânzarea acestora pe site-uri specializate de la noi din țară și din străinătate sau în cadrul unor licitații pe Facebook. În acest fel, îți vei elibera spațiul din locuință de multe lucruri și îți vei putea completa planul personal de economii.

 

  1. Colecționează opere de artă, diamante sau metale prețioase

O modalitate bună de a economisi bani pe termen lung este investiția în artă, diamante sau metale prețioase, a căror valoare crește cu fiecare an. Pentru a achiziționa piese valoroase cu adevărat, este necesar să ceri sfatul unui specialist în domeniu. Este important să te asiguri  înainte că știi criteriile de selecție a produselor, că ai informații despre prețul real sau perspectiva de creștere a valorii acestora.

 

Oricare dintre aceste sfaturi te poate ajuta să-ți dezvolți propriul plan de economii și să ai mai multă încredere în modul în care te vei descurca pe viitor. Și la nivel național există preocupări generale ale românilor pentru un viitor financiar optimist, se arată într-o recentă cercetare de specialitate. Astfel, un procent de 45% dintre respondenții studiului își doresc un venit lunar mai mare, care să îmbunătățească planul financiar de viitor. Un procent de 20% dintre participanții la studiu consideră că achitarea datoriilor reprezintă condiția unui viitor financiar bun, restul de 18% fiind de părere că absența grijilor pentru ziua următoare ar însemna un viitor financiar optimist.

 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/cash-coins-money-pattern-259165/

 
 

Urmărește-ne pe Google News