de Alexandra Nistoroiu
1. Alte motive pentru care mor polițiștii! O tânără polițistă a avut nevoie de 300 de zile de recuperare după un accident cu un hârb! Și câinele-erou Sav a zburat prin geamul unei Dacii vechi de aproape 20 de ani!
Uciderea polițistului Cristian Amariei a stârnit o puternică emoție. Statistica arată însă că unele din principalele riscuri la care se expun polițiștii vin chiar din dotarea Poliției Române.
Reporterii ziarului Libertatea continuă seria de dezvăluiri care scot la lumină o problemă sistemică cu care se confruntă angajații Ministerului Afacerilor Interne: maşinile vechi şi proaste cu care sunt obligaţi să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu.
2. FOTOREPORTAJ DOCUMENTARIA/ Retrospectiva unui eveniment istoric. Papa Francisc, trei zile de vizită în România, în 36 de fotografii
La final s-au tras concluziile, s-au extras pildele și mesajele din discursurile Papei Francisc, iar România a întins pe cer, în urma avionului care-l purta pe Sfântul Părinte înapoi la Vatican, un uriaș curcubeu.
Pentru a oferi publicului o imagine cât mai complexă asupra acestui eveniment istoric, Libertatea a colaborat cu echipa fotojurnaliștilor de la Documentaria.
3. Firea a numit-o șefa CA la Spitalul Filantropia pe fosta consilieră a lui Gabi Oprea: 26 de ani, nici o experiență pe Sănătate, master la Academia SRI și colecționară de patru funcții publice, de la spitale la Ciclop!
Absolventă de Drept, SNSPA și cu master la Academia Națională a SRI, Alexandra Dobre nu are nici o experiență în domeniul sănătății!
La 26 de ani, ocupă patru funcții de conducere diferite în instituții din subordinea Primăriei Capitalei sau a Consiliului General. Detalii în investigația realizată de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan.
4. CSM
vrea să protejeze identitatea inculpaţilor şi să anonimizeze toată activitatea
procurorilor!
Reporterul Adriana Oprea comentează modificările pe care CSM vrea să le facă în relațiile cu presa și, automat, în transparența către cetățeni.
Proiectul CSM prevede ca numele celor cercetaţi sau trimişi în judecată să fie publice doar dacă infracţiunile “afectează capacitatea de exercitare a funcţiei publice”.
Alte efecte: cei acuzaţi că au furat din banii publici vor fi protejaţi ca imagine pe tot timpul procesului.
Este exact inversul a ceea ce cere CEDO, care a stabilit că principiul prezumţiei de nevinovăţie nu poate împiedica autorităţile să informeze publicul cu privire la anchetele penale în curs.
5. O
româncă «vândută» de regimul Ceaușescu cu 10.000 de dolari în Venezuela preferă
să rămână în cea mai periculoasă țară din lume decât să revină în România!
Povestea fabuloasă a profesoarei de violoncel din Caracas, născută în București
La aproape 10.000 de km distanță de România, într-o țară măcinată de o criză dramatică, trăiește o compatrioată de-a noastră cu o poveste de viață uluitoare.
Are 73 de ani, e profesoară de violoncel în Caracas, capitala Venezuelei, unde locuiește de 46 de ani. A fost “cumpărată” de la Ceaușescu pe 10.000 de dolari, a scăpat din România comunistă și-a ajuns într-un loc unde, pe atunci, “curgeau lapte și miere”.
Elisabeta Margareta Grosz a vorbit în exclusivitate pentru cititorii ziarului Libertatea despre viața ei în America de Sud, dar și despre cum se vede România de acolo, de departe.
6. Cum a
ajuns un tipograf pasionat de șah din Bacău, cerșetor în Huskvarna, Suedia. Și
cum descriu cei doi adolescenți care l-au ucis crima lor gratuită! În căutarea
lui Gică: Omul – ultimul episod (5)
Între 5.000 și 7.000 de cerșetori români întind mâna pe străzile orașelor din Suedia și câștigă bani pentru acasă, apelând la empatia uneia dintre cele mai civilizate societăți ale lumii.
Unul dintre ei, Gheorghe Hortolomei-Lupu, zis și Gică, a fost ucis în august 2018, cu sălbăticie și fără nici un sens, de doi adolescenți, Emil și Oliver, care au scăpat fără să fie condamnați pentru crima lor.
După verdictul final din aprilie 2019, Libertatea a investigat cazul și a publicat un serial jurnalistic întins pe luni, cu episoadele: Pădurea, Crima, Procesul și Sentința. Acesta este ultima parte: Omul.
7. VIDEO | Primar PSD condamnat la 3 ani cu suspendare pentru moartea unei fete într-o groapă cu rahat e acum director adjunct la Direcția pentru Agricultură
Reporterii Cristina Radu si Daniel Stanciu continuă seria dedicată unui fenomen național oribil: copii care cad și mor în haznalele defectuos construite sau protejate.
O fetiță de 8 ani din satul Viișoara, comuna Ulmi, Dâmbovița, și-a pierdut viața în 2012 pentru că se juca în curtea școlii, lângă WC-uri. Fosa septică era superficial acoperită și dalele se spărseseră.
La șapte ani de la moartea sa, 81 de școli din cele 505 din Dâmbovița au, în continuare, toaletele elevilor afară.