Săptămâna aceasta, Libertatea a scris despre privatizarea programelor naţionale de sănătate, dar şi conflictul de interese în care s-a plasat ministrul Victor Costache, lucrând în timp liber la spitalul privat Polisano Sibiu. Dintre reportajele săptămânii, musai de citit este povestea Magdei Mihăilă, o româncă din Franţa care face stand-up în patru limbi, cu glume despre cătunul în care a crescut şi experienţa de imigrant.
1. Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat operează în continuare la clinicile private care beneficiază de schimbările la legea sănătăţii promovate de minister!
Atât Victor Costache, ministrul Sănătății, cât şi Horaţiu Moldovan, secretar de stat, şi-au păstrat calitatea de medici şi operează în timpul liber, la clinicile Polisano Sibiu (grupul Medlife), respectiv Spitalul Sanador.
Detalii AICI.
2. Contractul lui Victor Costache cu Polisano! Pe 4 noiembrie, ministrul Sănătății a jurat „credință poporului”, pe 7 noiembrie a semnat „fidelitate angajatorului”. S-a achitat!
Libertatea a publicat și documente de interes public obținute din Ministerul Sănătății și din clinica privată Polisano. Începem cu contractul 1589, încheiat pe 7 noiembrie 2019, la trei zile după instalarea Guvernului Orban, între „salariatul Costache Victor-Sebastian” și ”Angajator SC CLINICA POLISANO SRL”. Medicul e angajat pentru ”10 ore/săptămână, inegal în afara orelor de program ale angajatului din cadrul Ministerului Sănătății”.
Citește detalii AICI.
3. Sănătății s-a angajat prin contract că, dacă Parchetul îl va întreba ceva despre Polisano, el ”are obligația de a înștiința în maximum 24 de ore” clinica!
O altă dezvăluire legată de contractul încheiat de Victor Costache este legată de prevederile angajamentului semnat de ministrul Sănătății cu Polisano Sibiu. Acesta este obligat să dezvăluie angajatorului său o eventuală investigație a Corpului de Control trimis chiar de el sau o anchetă a procurorilor.
Detalii în materialul semnat de Mirela Neag, Alexandra Nistoroiu şi Cătălin Tolontan
4. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici. Reacția ministrului
Modificarea unui alineat din legea sănătății, prin ordonanță de guvern, liberalizează complet accesul spitalelor și clinicilor private la fondurile pentru programele naționale de sănătate.
Detalii, în analiza realizată de Alexandra Nistoroiu.
5. Clanurile iau sclavi! Povestea lui „Rambo”, băieţelul de 12 ani care a fost vândut de părinți la cămătari în contul datoriilor
La 10 kilometri de Târgu Mureș, în comuna Band, un bărbat sărac, G. Bela, s-a împrumutat 1.000 de lei la un clan de cămătari. Dobânda a fost de 100%. Datoria a devenit uriașă și Bela a dat interlopilor propriul copil, ca să fie pus la muncă.
Un articol de Adriana Oprea.
6. O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă, și de experiența de imigrant
Magda Mihăilă (33 ani) locuiește în Franța, la granița cu Elveția, e manager de comunicare la o organizație internațională și face stand-up comedy în patru limbi, 10 țări și două continente.
A avut peste 100 de spectacole în română, engleză, spaniolă și franceză în România, Anglia, SUA, Elveția, Spania, Portugalia, Franța, Olanda, Islanda și Georgia.
Un articol de Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ (Teleleu).
7. Experiența curajoasă a unei familii din România. Șase luni pe trei continente, cu doi bebeluși și fără bagaj de cală. ”Cum te descurci acasă cu copiii, așa o faci și în călătorie!”
La final de octombrie, Anda și Tudor Maxim, doi antreprenori români în domeniul turismului (dețin două hosteluri, unul în Centrul Vechi din București și altul pe Litoral) și-au luat cele două fetițe gemene de nici un an, două bagaje și au plecat în lume. Planificau să revină în țară de Crăciun, dar s-au deprins cu drumul și au decis să-și continue aventura. Au povestit pentru Libertatea primele impresii după două luni de călătorie, de pe o plajă din Republica Dominicană.
Reportaj de Andreea Archip.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro