Săptămâna aceasta, Libertatea a dedicat o serie de articole revoluţiei din 1989. Reporterii scriu despre consilierii cu probleme penale ai Ministrului Sănătăţii, dar şi jumătatea de milion de copii români care s-a născut şi creşte în afara ţării.

Trupurile morților Timișoarei erau furate acum exact 30 de ani, duse la București și arse. În mod cinic, operațiunea s-a numit ”Trandafirul”!

Cum s-a văzut, în noaptea de 18 spre 19 decembrie 1989, de la ferestrele spitalului de către pacienţi şi cadre medicale furtul cadavrelor morților de la Timișoara: „Cei mai mulţi morţi erau în pielea goală sau doar cu câte un pantalon, ori o cămaşă. Cred că printre ei a fost dus şi un copil.”

Un material de Adriana Oprea.

Copilul care a văzut, pe geamul de la baie, cum i-a fost ucis tatăl, în Revoluția de la Timișoara: „Am coborât plângând: tăticul meu, tăticul meu!”

TIMISOARA, ROMANIA: Revolutia din Timisoara; imagine din 17 decembrie 1989, in zona magazinului Bega, 16 decembrie 2003. ROMPRES Foto/ Constantin DUMA

Adrian Jugănaru avea 13 ani în decembrie 1989. A trăit pe viu evenimentele din Timișoara care au dus la răsturnarea regimului comunist și a asistat neputincios la uciderea tatălui său. Declarația lui de martor, o compunere școlărească, a fost probă în dosarul de la Parchetul Militar.

Un material de Adriana Oprea.

Mărturia unei asistente despre Revoluția din Timișoara: „La camera primiri urgențe din spital, sângele îți intra în pantofi, se spăla pardoseala încontinuu”

După ce armata a primit ordin să tragă în populație, la Spitalul Județean din Timișoara au început să sosească zeci de răniți. Primii fuseseră împușcați în picioare, apoi ținta trăgătorilor a început să urce spre inimă și cap, odată cu lăsarea întunericului. „Nu am avut nici măcar algocalmine, nici comprese”, mărturisea, imediat după acele zile, o asistentă medicală din spital.    

Un articol de Adriana Oprea.

În corpul de 21 de consilieri, ministrul sănătății Victor Costache are 3 sfătuitori cu probleme penale. Unul dintre ei este un medic trimis în instanță pentru 66 luări de mită

Victor Costache este sfătuit de Mihaela Constantin, cercetată penal ca suspect de către DNA într-un dosar de corupție, de doctorul Călin Ciontu, trimis în instanță pentru 66 luări de mită și de Lucian Timofticiuc, condamnat cu amendă pentru șantaj prin presă, acuzație pe care el o neagă.

Un articol de Mirela Neag.

Aproape o jumătate de milion de copii români sub 14 ani cresc în afara României, în UE. Diaspora a trimis acasă în 2018 echivalentul bugetului Apărării!

Aproape jumătate dintre tinerii de 18-24 de ani vor în continuare să emigreze. Dintre aceștia, 90% sunt nemulțumiți de locul de muncă și 95%, de salariu!

Un articol de Alexandra Nistoroiu.

Raport PISA: 55% dintre elevii români nu au încredere că inteligența se formează și poate progresa, ci o iau ca pe un dat!

Sursa foto: EPA

Diferența dintre elevii din rural, plus orașele mici, și București la testările PISA este, în medie, de 117 puncte la proba de citire. Asta înseamnă că majoritatea elevilor din prima categorie, mai vulnerabilă din punct de vedere material, nu pot înțelege ideea principală dintr-un text spre deosebire de cei din Capitală, au explicat pentru Libertatea profesorii universitari Bogdan Florian și Sebastian Țoc.

Detalii într-un articol de Florinela Iosip.

Ziua muncește pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, noaptea se roagă să nu fie evacuat dintr-un subsol: „De Crăciun mă tem că o să-mi iau strada înapoi”

Viorel Manoilă locuiește în prezent în subsolul unui bloc situat în Piața Iancului din București. Bărbatul de 45 de ani visează la un adăpost unde să-și poată ține cei doi copii, însă se teme că va ajunge din nou pe străzi.

Un portret de Maria Andrieş.

 
 

Urmărește-ne pe Google News