Săptămâna aceasta, echipa de investigaţie a Libertatea a scris despre cum doi procurori au intervenit pentru o prelevare de organe de la un tânăr ucis în bătaie, dar şi despre o licitaţie trucată pentru garniturile de metrou de pe magistrala din Drumul Taberei. Reportajele din această săptămână descriu realităţi dure din Mosul, dar şi din Mărginimea Sibiului.
1. Cum au intervenit doi procurori pentru o prelevare de organe făcută la Oradea. „Deci, nu-i pe lege. Să fim bine înţeleşi”, l-a avertizat legistul. Ei spun că au făcut-o în scopuri umanitare
Conform legii, prelevarea de organe e interzisă în cazurile de morți violente, dacă se compromite autopsia și, în consecință, șansele la aflarea adevărului și la un proces corect. DNA i-a trimis în judecată pe un procuror și pe un medic legist, care inițial s-a opus prelevării.
Cei implicați spun că s-au luptat pentru viața oamenilor de pe listele de transplant.
În înregistrările din 2014 apare un moment în care procurorul îi spune unei prietene: ”Adică, ştii tu, cu din astea, organe din astea, probabil îs foarte căutate. (…) (N.r: nu se înţelege) cineva, de la Bucureşti”.
Un articol de Răzvan Luțac, Alexandra Nistoroiu și Cătălin Tolontan.
2. Cum luptă tinerii din Catania cu mafia siciliană. Comercianții refuză să mai plătească „pizzo”: „Un popor care dă șpagă e un popor fără demnitate”. Pe când și varianta românească?
Sicilienii au creat o asociație prin care luptă împotriva mafiei. Au o rețea prin care fac publice afacerile care nu mai plătesc bani mafioților, astfel încât clienții să aleagă doar comercianții care au avut curajul să spună „adio pizzo!”. Chiar așa se numește asociația: Adiopizzo.
Un reportaj în Sicilia realizat de Andreea Archip.
3. Un medic român educat în SUA, prodecan în California și supraspecializat în cancerul la creier, se chinuie de 12 luni să-și echivaleze studiile în România!
Două kilograme de acte a cântărit că a depus Dana Bota, neurooncolog şi prodecan la Universitatea din Irvine, California, de când a început, acum un an, procesul de echivalare în România a rezidenţiatului şi supraspecializării obţinute în Statele Unite. Însă nici măcar acum nu l-a putut finaliza, lovindu-se la tot pasul de birocraţia excesivă.
Un articol de Alexandra Nistoroiu.
4. De la PISA la Jina și înapoi. Reportaj în Mărginimea Sibiului despre cum copiii sunt captivi între tradiția de a crește oi și teama de a pleca de acasă
Indignarea națională după ce testele PISA a arătat nivelul critic al abilităților dobândite la școală de către copiii români conține și o doză de ipocrizie. Aruncăm totul pe politicieni, pe Ministerul Educației și pe profesori, dar vorbim puțin despre rolul pe care societatea conservatoare și patriarhală românească îl joacă în menținerea unor oameni la marginea societății.
Reportaj de Andrada Lăutaru şi Dumitru Angelescu (foto).
5. VIDEOREPORTAJ DIN MOSUL |„Când al-Qaeda mi-a ucis tatăl și ISIS mi-a dat foc la casă, România a fost singurul loc în care am fost cu adevărat fericit și în siguranță!”
Astăzi eliberat de sub ISIS, orașul irakian Mosul a fost, ani în șir, probabil cel mai rostit nume de localitate a lumii, dintre cele pe care foarte puțini oameni pot pune degetul pe hartă.
Reporterul Libertatea Mircea Barbu a ajuns în Mosul și a întâlnit un tânăr medic irakian, școlit în România, care vorbește pentru prima dată despre viața sub teroarea ISIS și al-Qaeda.
6. Mișcarea lansată de patru tineri italieni care cuprinde toată Europa. Cine sunt „sardinele” care îl amenință pe Salvini
Patru tineri italieni au pornit în Bologna o mișcare cetățenească anti-extremistă care s-a răspândit ca vântul în întreaga Italie, o veste neplăcută pentru liderul puternicului partid de extremă-dreapta Liga, Matteo Salvini. În două săptămâni și jumătate, ”Mișcarea Sardinelor”, care urmărește implicarea oamenilor în dezbaterea civică și politică, a devenit potrivit unui sondaj cea mai mare amenințare la adresa liderului extremist. Într-o discuție cu Libertatea, unul dintre inițiatorii mișcării, Andrea Garreffa, explică cum a început totul și de ce această rețea de manifestații este un mesaj pentru toți populiștii europeni.
Un interviu de Adrian Cochino.
7. STENOGRAME. Cum să truchezi o licitație de 1,5 miliarde de lei pentru garnituri de metrou pe magistrala Drumul Taberei și să scapi fără închisoare!
DNA a interceptat telefoanele și a confiscat calculatoarele șefilor trustului spaniol CAF și ale directorilor de la Metrorex, dar a clasat în 2015 cercetările pentru spaniolii și românii “grei”, trimițându-i în judecată doar pe doi români cu funcții mici, care au scăpat și ei ”cu suspendare”, în 2017. Pe acest fond, CAF a revenit în vara lui 2019 la licitația aflată chiar acum în derulare pentru aceleași trenuri de metrou pe magistrala Drumul Taberei!
Un material de Mirela Neag şi Cătălin Tolontan.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro